Постигнут договор о бесплатним визама за грађане Србије

21. март 2007. |

БРИСЕЛ, 20. марта 2007- Европска комисија и делегација Владе Србије данас су постигле договор да визе за земље ЕУ буду бесплатне за одређене категорије становништва Србије, саопштила је у Бриселу директорка Канцеларије Владе Србије за придруживање ЕУ Тања Мишчевић, а преноси Агениција Бета.

После техничких разговора српске делегације и Европске комисије данас у Бриселу, она је навела да ће те категорије становништва уживати визне олакшице у оквиру споразума ЕУ и Србије, који би требало да буде парафиран почетком априла.Тај споразум би требало да буде потписан у септембру и да крајем године ступи на снагу, заједно са споразумом ЕУ и Србије о реадмисији, којим ће бити уређени механизми за враћање особа која илегално из Србије дођу на територију ЕУ.

Визне олакшице, према договору Европске комисије и српске делегације, уживаће пословни људи, државни службеници, студенти, постдипломци, стручњаци, професори унивезитетаи припадници неких професија, као што су адвокати и лекари.

У групу српских државаљана са правом на визне олакшице спадају и`хуманитарне категорије` становништва, односно особе која иду на лечење и инвалиди којима је потребна помоћ у ЕУ.

Визне олакшице предвиђене су и сциљемспајања породица, које подразумева посете члановима најуже породице који раде и живе у државама ЕУ. За Европску комисију је остало спорно да том категоријом обухвати и браћу и сестре као најближу породицу, што је став српскестране. Тања Мишчевић је саопштила да визне олакшице треба да обухвате иновинаре, активисте цивилног друштва, учеснике спортских такмичења, омладинских сусрета, размене градова, сарадње ибратимљења региона, као и пензионере и децу до шест година.

Српска делегација је издејствовала да се за визне олакшице тражи минимум нужних докумената, попут индекса за студенте и позивног писма институције у ЕУ. За пословне људе нужна је потврда Привредне коморе Србије и позивно писмо из државе чланице.

Тања Мишчевић је рекла да је српска делегација `пријатно изненађена степеном разумевања Европске комисије` за ставове српске стране и потребе српских грађана, као и `чињеницом да јеприхваћено јако много ствари` за које је делегација Србије мислила да могу бити спорне.

Поред до сада утврђених категорија српских грађана који треба да уживају визне олакшице ЕУ, као што су ђаци, студенти, професори, стручњаци и пословни људи, с Европском комисијом је данас договорено да тиме буду обухваћени и представници верских заједница регистрованих на територији Србије.

Визне олакшице ће укључивати и нека туристичка путовања, под условом да туристичке агенције гарантују за туристе.

`То значи да је реч о туристичким агенцијама које имају добру позицију и у државама ЕУ, дакле да су кредибилни партнери у том послу`, рекла је Тања Мишчевић.

Све категорије српских грађана које буду имале право на визне олакшице ЕУ, добијаће у конзулатима земаља ЕУ бесплатне визе, уместо до сада важеће тарифе од 35 евра по визи. У ту категорију су ушли пензионери ако путују због лечења или иду у посету својој породици у некој земљи ЕУ, или путују туристички.

Да би српски грађани били што боље били обавештени када могу уживати визне олакшице за путовање у земље ЕУ, биће издата брошура која ће садржати сва потребна упутства и која ће бити на располагању у конзулатима земаља ЕУ у Србији.

Директорка Канцеларије за придруживање ЕУ Тања Мишчевић рекла је да у доради текста споразума о реадмисији остаје још питање бивших грађана бивше СФРЈ.

Реч је о томе да се особама које, у складу с уговорима о реадмисији, треба да буду примљене у неку земљу бивше Југославије, мора омогућити да се поново уклопе у друштво и `нормалан живот`, рекла је Тања Мишчевић.Према њеним речима, најбољи начин јесте да им се да држављанство, а не да буду апатриди.

Европска комисија инсистира на формулацији која није у складу с законом о држављанству Србије и ту би онда било објективних проблема.Сада се ради на усаглашавању тог питања, а разматрају се још ипитања нужних докумената држава ЕУ и Србије за те случајеве.

Тања Мишчевић је додала да једини преостали проблем представља то да српска влада одобри режим без виза за грађане Румуније који путују у Србију. Србија има безвизни режим за грађане осталих држава ЕУ.Европска унија очекује, а српска делегација је данас саопштила да ће то бити препорука будућој српској влади, да се безвизни режим прошири и на држављане Румуније.