Неопходан консензус о придруживању ЕУ

03. децембар 2004. |

БРИСЕЛ, 3. децембра 2004. - Високи представник ЕУ Хавијер Солана затражио је данас у разговору с потпредседником Владе Републике Србије Мирољубом Лабусом веће јединство и консензус демократских снага у Србији како би земља била спремна за приближавање чланству у ЕУ.


Солана је подвукао да ако Београд говори једним гласом, онда су изгледи да спроведе своју замисао о приближавању ЕУ много већи.


Потпредседник Лабус је истакао да је заједнички констатовано да двоструки колосек приближавања Србије и Црне Горе ЕУ даје резултате, тако да је недостатак пуне сарадња с Хашким судом једини проблем за приближавање Србије ЕУ.


Разматрајући питање Косова И Метохије, Лабус и Солана су се сагласили да косовски парламент има политичку снагу да одреди владу и премијера, али да тај избор сигурно неће допринети бољем разумевању и будућем дијалогу, који мора да постоји како би се решио косовски проблем.


Говорећи о споразуму о текстилу, Лабус је објаснио да ће га ЕУ потписати са Србијом зато што је трговачки и царински режим у Србији различит од оног у Црној Гори, тако да, ако жели, Црна Гора мора да потпише посебан уговор с ЕУ о текстилу.


Истовремено, крајем јануара ће се наставити појачани политички дијалог у оквиру Процеса стабилизације и придруживања. Такође, отворена је могућност да Србија учествује и добије помоћ из 25 програма Европске уније за приступање ЕУ.