Ј. Јоксимовић: ЕУ разуме да Србија на свет гледа кроз развој, сарадњу, реформе и дијалог

18. децембар 2018. | Брисел

Ј. Јоксимовић: ЕУ разуме да Србија на свет гледа кроз развој, сарадњу, реформе и дијалог

Оно што је била порука Србије у Бриселу, а што је ЕУ добро разумела, је то да ми свет очигледно гледамо другачијим очима, изјавила је министар за европске интеграције Србије, Јадранка Јоксимовић.
„Србија посматра свет на начин сарадње, кооперације, договора, дијалога, реформи, напретка. Неки други то очигледно још увек нису у стању да ураде и ми смо апеловали на ЕУ да и њима помогну да схвате да би требало да буду део решења, а не стално део проблема. Каква ће реакција бити, то ћемо видети. Србија ради свој посао, максимално смо посвећени развоју и напретку Србије, али и једној активној, дипломатској агенди, којој пре свега промовишемо наше интересе“, изјавила је министар Јоксимовић.

Данашњи састанак Савета за стабилизацију и придруживање, којим је председавала висока представница за спољну и безбедносну политику Федерика Могерини, најважнији је уговорни однос који Србија има са ЕУ и на основу њега се прате политички и економски критеријуми, усвајање правних тековина ЕУ и усклађивање са европским стандардима, објаснила је министар у својој изјави.
„Дакле, све важне ствари које су део реформског процеса Србије. У том смислу, сваки састанак овог типа пролазимо кроз све најважније политичке, економске критеријуме и увођење стандарда у различитим областима. Мислим да је овај састанак показао да је Србија заиста, и то је и констатовано на крају састанка, да је Србија заиста у највећој мери и без великих потешкоћа и без великих отворених питања спроводи на најбољи могући начин Споразум о стабилизацији и придруживању чиме показујемо да је заправо Србија озбиљан кандидат за ЕУ, што мислим и да је речима госпође Могерини на конференцији са премијерком на најбољи начин и потврђено“, рекла је министар Јоксимовић.


Извор: Танјуг