Ј. Јоксимовић: Почетак спровођења концепта присаједињења

26. новембар 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Почетак спровођења концепта присаједињења

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је данас да договори албанске и Владе из Приштине, између осталог и о укидању царина и формирању заједничког Фонда за спољнополитичко деловање, представљају почетак спровођења концепта присаједињења такозваног Косова Албанији.
„То, по свим ставкама потписаних, а и планираних споразума, уз нагласак на Фонд за спољнополитичко деловање такозваног Косова и Албаније ка постизању пуноправног чланства у ЕУ до 2025. године, који на директан и отворен, а очигледно и финансијски обезбеђен начин - значи територијалну експанзију“, навела је Јоксимовић за Танјуг.

Она каже да је циљ да се до краја уруши мултиетнички принцип и европски поредак мира и стабилности  у целом региону Западног Балкана, али, истиче, и европски поредак заједничке безбедности, демократије, владавине права, социјалне тржишне привреде, вредности и слободе, у којој је безбедност недељива, а слободе засноване на пуном поштовању свих људских права.
„Ово је почетак урушавања темеља које су ОЕБС и ЕУ поставили и који чине Европу целу и слободну", навела је министар.

Представници такозване косовске Владе и Владе Албаније потписали су данас у Пећи неколико споразума о либерализацији границе, царинским прописима и узајамном признању возачких дозвола.

Извор: Танјуг