Ј. Јоксимовић: Средства из фондова ЕУ неће бити мања

24. октобар 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Средства из фондова ЕУ неће бити мања

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић представила је данас публикацију „Водич за коришћење ЕУ фондова у Србији - ИПА 2 (2014-2020)“ на Сајму књига, а на питање новинара да ли је обишла Сајам, на коме је и штанд „Велика Србија”, где лидер СРС Војислав Шешељ представља своје књиге, она је рекла да се ничега из своје политичке прошлости не стиди.
„Нисам стигла ништа да обиђем још. Видим да имплицирате на то да сам била у СРС чији се штанд сада налази на Сајму, а ја сам свој посао увек часно и одговорно радила и не стидим се ничега”, рекла је Јоксимовић.

Она је навела да је увек радила оно што је сматрала да је добро за Србију, те да никоме ништа није „на непоштен начин подметнула, ни урадила, ни написала”.
„Мислим да сам то својим радом доказала, а ако имате бољи аргумент којим ћете покушати да ме дискредитујете ја бих волела да чујем, јер ја критике обожавам”, истакла је она. Како каже, боље је да се неким другима поставља питање шта су радили током своје политичке каријере будући да је она увек радила „часно и поштено”.

Упитана за средства у оквиру ИПА 3 фондова, Јоксимовић је рекла да се мора видети на који начин ће ти фондови бити конципирани, те да ли ће средства бити опредељена секторски или по државама кандидатима. Додаје, да Србија увелико учествује у том процесу и даје своја мишљења, али да крајње  одлуке не зависе од нас.
„Важно је да знамо да нам новац стоји на располагању, као и да морамо да јачамо капацитете, посебно на локалу, да не тражимо средства из буџета за оно што не мора да буде финансирано из буџета, јер постоје европски фондови”, објаснила је она.

Подвлачи, да ће бити добро уколико новца буде више, али да је сигурно да га неће бити мање.
„Треба бити реалан, с обзиром на излазак Велике Британије из ЕУ, која је била велики контрибутор, али ти износи свакако неће бити мањи, што мислим да је најважније”, рекла је она док је шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици додао да је за наредни циклус, до 2021. године, односно ИПА 3, у Европској комисији предложено повећање средстава за 20 одсто, али да коначна одлука није донета.

Извор: Танјуг