Ј. Јоксимовић: Европске интеграције најбоља развојна агенда сваке државе

24. октобар 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Европске интеграције најбоља развојна агенда сваке државе


Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је данас да су европске интеграције најбоља реформска агенда за сваку земљу, независно од тога када ће она постати чланица ЕУ и да ли ће ЕУ до тада претрпети одређене трансформације. Јоксимовић је на Сајму књига где је представила публикацију „Водич за коришћење ЕУ фондова у Србији - ИПА 2 (2014-2020)”,  навела да ће се Србија, као озбиљна и зрела држава, прилагодити променама кроз које ЕУ пролази.
„До краја аустријског председавања мислим да ћемо отворити још неколико поглавља за која смо спремни. У потпуности смо спремили седам преговарачких позиција и верујем да ћемо отворити најмање три поглавља до краја овде године“ рекла је Јоксимовић и додала да ће то омогућити да се свака појединачна област уређује „као што је Влада и обећала грађанима”.

Публикације које су представљене треба грађанима да приближе рад Министарства и Владе, објашњава она, али и да информишу о томе шта значи статус кандидата и шта су обавезе и користи које он са собом носи. Како каже, то ће донети боље разумевање коришћења европских фондова, али и формирање друштва које може да користи све прилике које му ЕУ даје, како на републичком, тако и на националном нивоу.

„Колико год да енергије улажемо у преговоре са ЕУ, како би постигли стандарде о којима сви причамо као о стандардима који су неопходни нашој држави, а нисам сигурна да смо увек спремни да се понашамо по тим стандардима, толико исто напора улажемо ми у Министарству и ја као министар да покажемо колико је важно да користимо претприступне фондове. Тако, када постанемо чланица ЕУ за пет, седам, десет година, бићемо у могућности да користимо јако велике структурне и кохезионе фондове ЕУ за добробит укупног развоја друштва”, навела је она.

Како каже, разуме евроскептицизам, али тврдње да грађани неке чланице ЕУ живе лошије него што су живели пре приступања нису истините, нити имају утемељење у чињеницама.
„Приче да ће нам бити боље ако нисмо у ЕУ једноставно не стоје. То показује искуство свих оних који су постали чланице, а важан део тога су европски фондови који служе за смањивање неједнакости европских региона, а то је и наш циљ да смањимо неједнакости у регионима у Србији“, истакла је она и додала да је амбиција да сваки округ и регион у Србији идентификује свој потенцијал, развојну могућност и да „уместо да се задужујемо и узимамо кредите користимо оно што нам је на располагању кроз европске фондове”.

 Јоксимовић каже да бити министар за европске интеграције у Србији није никада био лак посао, те да њен посао није да буде омиљена, ни у Србији, ни у Бриселу.
„Што сте мање омиљени и у Србији и у Бриселу, то значи да боље радите свој посао“ рекла је она и појаснила да се у Бриселу треба борити за заштиту интереса своје земље и не прихватати увек све, док на „домаћем терену“ треба координирати процесе и говорити шта је добро, а шта лоше и шта може боље.

„Бити министар за европске интеграције није ствар популарности, него посвећеног рада, врло тешког и напорног. Европске интеграције су најбоља реформска агенда за сваку земљу и то је независно од тога када ћете постати чланица и да ли ће ЕУ претрпети одређене трансформације“, рекла је она.

Јоксимовић је подсетила да је ЕУ убедљиво највећи донатор Србије, те да се сваке године у нашу земљу кроз бесповратну помоћ донира 200 милиона евра кроз ИПА фондове.

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици навео је да су објављене публикације веома корисне и такође истакао да је ЕУ први донор, инвеститор и трговински партнер Србије. Европска унија нису само фондови, подвлачи он, већ и вредности попут демократије, слободе медија, сигурности, заштите животне средине, слободног кретања...
Он је изразио жељу да Србија одржи своју посвећеност на путу ка ЕУ, те да прође кроз све трансформативне процесе и „осети све добре ефекте тог пута“.

Амбасадор Бугарске у Србији Радко Влајков осврнуо се на митове  у вези са приступањем ЕУ и поручио грађанима Србије да нема страха од тога да ће им идентитет бити угрожен, те да су они као чланица ЕУ задржали и ћирилицу и ракију.
„Све нације које уђу у ЕУ живе боље и мислим да све комшије Србије које су у ЕУ, представљају најбољи пример за то да грађани полако, али стабилно живе све боље и боље“, рекао је Влајков и додао да је велики напредак остварен када је у питању Србија, те оценио да је Министарство за европске интеграције најактивније у Влади.

Извор: Танјуг

 

 

 

 

 

 

 

С. Фабрици, Ј. Јоксимовић

С. Фабрици, Ј. Јоксимовић

 

С. Фабрици, Ј. Јоксимовић

С. Фабрици, Ј. Јоксимовић

 

 Ј. Јоксимовић на Сајму књига

Ј. Јоксимовић на Сајму књига

 

С. Фабрици

С. Фабрици

 

 Ј. Јоксимовић на Сајму књига

Ј. Јоксимовић на Сајму књига