Више од девет и по милиона евра за 77 нових инфраструктурних пројеката

01. октобар 2018. | Београд

Више од девет и по милиона евра за 77 нових инфраструктурних пројеката

Европска унија је преко развојног програма ЕУ ПРО определила  средства у висини од 9,6 милиона евра за реализацију 77 нових инфраструктурних пројеката, одлучено је на састанку Управног одбора ЕУ ПРО-а који је одржан у Београду. Пројекти ће допринети реализацији инвестиција и отварању новх радних места са крајњим циљем да се побољша квалитета живота становника и становница 99 локалних самоуправа Србији.

Одобрена подршка између осталог подразумева финансирање 37 локалних инфраструктурних пројеката укупне вредности 6,1 милион евра, од чега ЕУ даје 4,5 милиона евра, који подразумевају изградњу и рекострукцију објеката јавне намене, образовних и установа здравствене и социјалне заштите, спортских и културних центара,  као и унапређење комуналне инфраструктуре. На тај начин ће Европска унија директно допринети бољем квалитету живота људи у два региона у Србији, региону Шумадије и западне Србије и Јужне и источне Србије, а саме локалне самоуправе ће учествовати у финансирању пројеката са 1,6 милиона евра.

„Влада континуирано ради на унапређењу услова за одрживи економски и социјални развој Србије. У том смислу, уз подршку Европске уније обезбеђена је бесповратна подршка намењена реализацији пројеката у мање развијеним и неразвијеним деловима Србије са основним циљем да промовишемо одрживи регионални развој и додатно упознамо локалне актере са могућностима коришћења програма и фондова Европске уније“ , рекла је Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције.

На састанку је такође одобрено финансирање девет пројеката за унапређење пословне инфраструктуре који ће подразумевати инфраструктурно опремање индустријских зона и унапређење туристичке инфраструктуре. Европска унија је за ове пројекте који треба да допринесу стварању повољног пословног окружења за економски раст и отварање нових радних места обезбедила 4,5 милиона евра, док учешће локалних самоуправа иноси 905.392 евра.

„Европска унија кроз ЕУ ПРО програм подржава равномерни развој Србије и самим тим инвестира у пројекте који су подједнако фокусирани на економски бољитак заједнице и бољи животни стандард сваког грађанина. Подржани пројекти зато за примарни циљ имају привлачење инвестиција односно отварање нових радних места али обезбеђују и унапређење јавне инфраструктуре која директно и позитивно утиче на бољи квалитет живота локалног становништва“, рекао је шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Сем Фабрици.

Као додатна подршка напорима локалних самоуправа да унапреде инвестиционе потенцијале, Европска унија је у директној сарадњи са Владом Републике Србије обезбедила и 274.695 евра за израду пројектно-техничке докуменатације за пословну инфраструктуру. Тако ће се кроз 12 одобрених пројеката обезбедити технички предуслови за инфраструктурно опремање индустријских зона, развој технолошких паркова, бизнис инкубатора или конгресних центара. 

Са истим циљем Европска унија ће са 255.274 евра подржати израду планова детаљне регулације у 19 градова и општина укључених у реализацију програма ЕУ ПРО. Ова планска документација обухвата подручја са потенцијалом за унапређење економских активности, као што су гринфилд и браунфилд локације, туристичке области и заштићена природна и културна добра.

„Пред нама је велики број пројеката, те стога охрабрујемо локалне самоуправе да се посвете реализацији одобрених али и ангажују на припреми нових квалитетних предлога пројеката који су у складу са потребама становништва и приоритетима развоја”,  рекао је Грем Тиндал, менаџер програма ЕУ ПРО.

Управни одбор програма ЕУ ПРО се такође сагласио са критеријумима јавног позива за развој и унапређење Географских информационих система, као и са позивом за подршку пројекатима организација цивилног друштва који треба да допринесу унапређењу социјалне кохезије у мултиетничким општинама и градовима у регионима Шумадије и западне Србије и Јужне и источне Србије. Ова два нова позива биће објављена током октобра 2018. године.

Активности ЕУ ПРО-а, програма  који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са укупно 25 милиона евра. Програм има за циљ да допринесе повећању конкурентности микро и малих предузећа, побољшању пословног окружења и унапређењу социјалне кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи Канцеларија