Ј. Јоксимовић: Билатералним блокадама подрива се поверење у искреност политике проширења

30. септембар 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Билатералним блокадама подрива се поверење у искреност политике проширења

Министар за европске интеграције у Влади Србије и функционер Српске напредне странке Јадранка Јоксимовић у интервјуу за Еспресо говори о отварању нових поглавља, блокадама Хрватске, промени Устава и дешавањима у СНС-у.

Докле се стигло у преговорима о чланству Србије у ЕУ и када можемо очекивати отварање нових поглавља?

- Сам процес придруживања је дуготрајан процес и наши грађани то добро знају. Ми не желимо да подижемо претерања очекивања наших грађана да се не би превише разочарали, али ни да будемо превише мрачни, зато што ипак морамо да констатујемо да напретка има. Отварање поглавља прати реформски процес у држави и мерен је од стране држава чланица ЕУ.

- Не могу да кажем да сам незадовољна, ми смо до сада отворили 14 поглавља од укупно 35, два смо привремено затворили. Последња конференција била је крајем јуна ове године и ја сада верујем да ћемо ићи у отварање нових и то до краја Аустријског председавања. Да објаснимо грађанима, што је важно да схвате. Календарска година је подељена на два председавања, сваких шест месеци друга држава председава ЕУ. У првој половини то је била Бугарска, сада је то Аустрија, а њено председавање се завршава крајем године. Ја очекујем да ћемо отворити неколико нових поглавља. Чули сте и изјаву премијера Аустрије Себастијана Курца који је најавио да ће најмање три поглавља бити отворена, а то су Поглавље 9 - финансијске услуге, Поглавље 17 - односи се на економску и монетарну унију и Поглавље 18 - тиче се статистике.

Интервју за Еспресо

Интервју за Еспресо

 

- То су поглавља за које смо одавно већ спремни, али ми смо у међувремену послали још два поглавља - Поглавље 2 - слободно кретање радника и Поглавље 4 - слободно кретање капитала. Тако да могу сада да вам кажем да смо припремили пет преговарачких позиција, али то није све радимо и на још неким и с правом очекујем да ћемо најмање три поглавља отворити до Нове године. То ће онда значити да Србија има солидан темпо када је реч о преговарању.

 

 

- Знате, иду избори за европске институције и сви погледи су упрти ка томе. Мање се баве проширењем и земљама кандидатима, што нама у овом моменту не иде на руку, али то је фаза која ће свакако проћи, битно је да ми задржимо ту динамику отварања поглавља али и у реформама. Морам да истакнем, да верујем да ћемо ми то постићи упркос свему, јер ево Аустрија је задржала фокус на проширењу, Румунија, као земља која следећа председава такође је истакла да ће задржати теме проширења на дневном реду. Земље чланице ЕУ одлуку колико ће бити отворено поглавља доносе и у складу са напретком владавине права у земљи кандидата. Дакле то су поглавља 23 и 24 која се тичу реформе правосуђа, борбе против корупције, питања мањина… Србија је на тим пољима недавно остварила значајан напредак и мислим да ће то земље чланице вредновати. Знате да је била велика инклузивна и јавна дебата око нацрта Уставних амандмана чиме ће се омогућити независније и ефикасније правосуђе у Србији што је заиста веома важан процес у реформама сваке државе. Добили смо мишљење Венецијанске комисије која је најпозванија да каже да ли је све то што радимо у складу са најбољим европским праксама и принципима независног правосуђа. Мислим да смо урадили добар посао, такође смо прошле недеље на Влади донели Закон о бесплатној правној помоћи који је јако важан за Поглавље 23. Такође усвојили смо и Закон о заштити личних података, а у финалној фази је и Закон о спречавању корупције који је изузетно важан и који би ускоро требао да буде усвојен. Због свега наведеног очекујем да ћемо успети да отворимо један већи сет поглавља. Не знам да ли ћемо имати две међувладине конференције, једну у октобру, а другу у децембру или само једну у децембру, то не зависи од Србије, већ од договора свих држава чланица. Ми, наравно радимо све што је до нас, лобирамо И представљамо напредак Србије, али опет понављам није све само до нас. Међутим, ја сам оптимиста. Знате, када имате резултат и када радите онда ће и напредак доћи. 

Интервју за Еспресо

Интервју за Еспресо

 

Колико су преговори у Бриселу успорили, ако уопште јесу процес преговарања са ЕУ?

- Тема проширења није више толико популарна у ЕУ као што је била пре 10 и више година. Тема проширења је тада била веома актуелна. Европа се није суочавала са неким од изазова с којима се сада суочава, ту пре свега мислим на мигрантску кризу, на Брегзит и многе друге теме. Сада је некако проширење постала тема која је пожељна, али није у фокусу. Некако би сви радије да се баве неким другим темама, нарочито сада када су избори у питању. Односи на Западном Балкану се, с друге стране стално, не заслугом Србије компликују и то шаље слику нестабилности и онда се међу грађанима ЕУ поставља питање да ли нам требају нове чланице ако нам доносе нову нестабилност. Ја с друге стране мислим да овај регион, а посебно Србија није извор нестабилности, већ смо напротив показали у претходним годинама да смо фактор стабилности, посебан фактор и замајац томе дао је председник Вучић, али и ова влада која је потпуно посвећена дијалогу договору и компромису, али нисам сигурна да су и сви остали исто посвећени. Знате, ми радимо оно што је најбоље за наше грађане и радимо оно што омогућава стабилан пре свега економски просперитет за наше људе. Ја верујем да ће тај мукотрпан процес који се види резултирати тиме да је Србија препозната као најозбиљнији кандидат за чланство у ЕУ и као држава која је показала највише одговорности.

- Да ли ће чланство бити 2025. или две године пре или касније ја заиста не мислим да је то суштински важно. Важно је да постоји реална шанса коју не видим разлог зашто Србија не би искористила. Искористили су је многи други који у том тренутку нисам сигурна да су је реално заслужили, па зашто не би И ми. Ја само кажем да немамо разлога да будемо ни фрустрирани ни незадовољни, битно је да задржимо фокус и да идемо напред.

Интервју за Еспресо

Интервју за Еспресо

 

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је договор са Приштином могућ само ако се Србији након тога гарантује убрзан улазак у ЕУ, слажете ли се с тим?

- Председник је рекао да би у том свеобухватном споразуму требало да буду и неке гаранције од стране ЕУ у погледу чланства Србије. Знате како, тај став ја разумем јер је произашао из досадашњег искуства у односу на то како је ЕУ гарантовала спровођење Бриселског споразума. Ја нисам задовољна тим спровођењем јер је тај споразум гарантован од стране ЕУ. Подсетићу да је госпођа Могерини говорила о 4. aвгусту као некаквом року за формирање ЗСО и то се није десило. И више се о томе не прича. Имајући такво искуство председник Вучић је исказао потребу за неким чвршћим гаранцијама. Ја имам, чак и неку врсту контра предлога: „Може Србија да гарантује да ће након три месеца по ступању у чланство у ЕУ да реализује постигнути договор“. Зашто то не би била тема? Ми као одговорна и кредибилна влада можемо да гарантујемо тако нешто. Ја сам увек за креативна решења. Ми смо једна озбиљна европска држава.

Интервју за Еспресо

Интервју за Еспресо

 

Хрватска најављује нове блокаде Србије на њеном путу ка ЕУ, очекујете ли да ће до тога заиста и доћи?

- Ја нисам фокусирана на Хрватску и на њихов однос. Има ту још држава које не желе не само пут Србије ка ЕУ, већ и неких других земаља. Хрватска јесте показивала наклоност уношења билатералних рампи и блокада, али будимо искрени ако бисмо ми само водили рачуна о онима који би да нас блокирају, онда не бисмо водили политику у интересу наших грађана. Ми управо то радимо, водимо политику искључиво у интересу грађана Србије, а препреке ће се појављивати, сад да ли ће то бити од стране Хрватске или неке друге државе, видећемо. Ја само не мислим да је то добра пракса, јер подрива поверење према политици проширења.

Ако изузмемо питање Косова, шта је то на чему ће Србија имати још доста да ради на путу ка чланству у ЕУ?

- Реформе које се спроводе кроз свих ових 35 поглавља, то нису апстрактне ствари, већ је то књига реформи, а свако поглавље се односи на одређену област. Свако од поглавља, пољопривреда, животна средина, економија, то су све ствари на којима радимо. Највећи изазов је у погледу заштите животне средине, то је комплексно поглавље. Многи о том поглављу причају да највише кошта, међутим ја то никада не гледам као трошак, јер улагање у животну средину је улагање у здравље и бољи живот сваког појединца, према томе то је инвестиција у подизање квалитета живота. Пољопривреда такође изискује додатна усаглашавања, међутим ове године ће по први пут нашим пољопривредницима бити одобрена бесповратна средства из ИПАРД фондова, чиме се отварају многе могућности за развој те гране привреде. Све су то неке ствари које су изазови, али и шанса коју морамо да искористимо.

Интервју за Еспресо

Интервју за Еспресо

 

 Да ли је промена Устава један од услова за улазак Србије у ЕУ?

- Промена Устава јесте услов у двојаком смислу. Прво, у погледу поменуте реформе правосуђа, јер све те институционалне и уставне реформе морају бити потврђене на референдум. То је један део. Други део се тиче промене Устава пред само чланство у ЕУ, када држава која ступа у Унију мора да свој уставноправни оквир да усагласи са европским.

Интервју за Еспресо

Интервју за Еспресо

 

Како оцењујете досадашњи рад Владе, оценом од 1 до 5?

- Ја сам ево у трећем мандату министар, али све су то владе континуитета, почевши од 2014. године и експозеа Александра Вучића - тада премијера. Радимо на том трасираном путу реформи. Ја зато мислим да свако од колега у својим ресорима раде пуно, а чак смо и кроз поглавља негде измерили свој учинак. Ја не могу да дајем неку оцену, али могу да кажем да би то било овако: „Стабилно, добро, али може и брже”.

Четворка значи?

- Добро, ако ви тако кажете нека буде.

Интервју за Еспресо

Интервју за Еспресо

 

Константно радите на себи, уписали сте и докторске студије на ФПН-у, докле сте с тим догурали?

- Ја сам каријеру почела на ФПН као демонстратор и асистент, прво на предметима економија транзиције, дипломатија и дипломатска историја. Због природе посла нисам стигла раније да упишем докторске студије иако је то био неки логичан след. Ипак, на крају сам се определила да и поред неких других, бројних могућности да на свом матичном факултету завршим докторске студије, јер најбоље је доказати се у својој кући. Идем, трудим се да то завршим, уписујем сада другу годину. Мислим да је важно да човек увек ради на себи, да се труди и учи.

Интервју за Еспресо

Интервју за Еспресо

 

С ким се најбоље слажете у Влади?

- Шта значи слагати се? Некада се добро слажете и са људима са којима и нисте истомишљеник. Знате како, министар за европске интеграције је заправо координатор читавог процеса и моја је улога да са свим колегама редовно размењујем резултате и то и радим. Одржавам контакте са свима и то добро функционише. Што се овако ван посла комуникације тиче углавном са својим партијским колегама комуницирам, некако највише са Нелом Кубуровић и са Зораном Михајловић. То је неки женски клан, али морам да признам да нисам ни ја баш лака за сарадњу.

Одржана је седница Председништва СНС, на којој је председник напредњака и Србије Александар Вучић најавио промене. После ње су сви функционери повикали: „Вучићу остани“! Какав је Ваш став?

- Александар Вучић је човек који је несумњиво, заиста несумњиво и то није предмет ласкања или полтронства, човек који је у тешком тренутку на себе преузео одговорност и кормило. Он је тако трасирао један пут политици која је прихваћена не само од наших грађана, што је најважније, него и свуда у свету. Мислим да ту чињеницу нико не може да оспори. У том смислу заиста мислим да је резултат СНС-а резултат његове снаге, визије и енергије коју смо ми прихватили и пратили, неко успешније, а неко не што је нормално.


Извор: Еспресо, аутор: Дарко Злојутро
 

Интервју за Еспресо

Интервју за Еспресо

Интервју за Еспресо

Интервју за Еспресо

Интервју за Еспресо

Интервју за Еспресо

Интервју за Еспресо

Интервју за Еспресо

Интервју за Еспресо

Интервју за Еспресо

Интервју за Еспресо

Интервју за Еспресо

Интервју за Еспресо

Интервју за Еспресо

Интервју за Еспресо

Интервју за Еспресо

Интервју за Еспресо

Интервју за Еспресо

 

Интервју за Еспресо

Интервју за Еспресо

 

 

Ј. Јоксимовић: Ништа ново од Хрватске

16. новембар 2018. | Београд


Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас, реагујући на то да су се на седници Комитета за проширење (КОЕЛА) у Савету ЕУ, представници Хрватске поново „жалили” на Србију, да то није ништа посебно ново од нашег суседа, али да је више занима како ће се чланице поставити према кредибилној политици проширења и да ли ће подржати отварање неколико поглавља до краја године
„Ако је тако било, а изгледа да јесте, ништа посебно ново од нашег суседа, нека успут ураде интроспективну анализу, јер то што се повремено дешава у Хрватској је озбиљан изазов за вредности ЕУ, али то је питање за њих“ рекла је Јоксимовић Танјугу.
Мене више занима, истакла је, како ће се чланице поставити према кредибилној политици проширења, и да ли ће подржати отварање неколико поглавља до краја године, јер доста позитивних резултата у реформском процесу је Србија предузела и имамо резултате  веома уверљиве за отварање неколико поглавља.

Ј. Јоксимовић: Отварање нових поглавља биће потврда напретка Србије

16. новембар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је Србија, поред области владавине права, интензивно радила и на припреми других преговарачких позиција које се тичу важних реформских области. Јоксимовић је, након састанка са амбасадорима земаља чланица ЕУ, навела да сматра да је важно да чланице констатују напредак тиме што ће дати сагласност за отварање нових поглавља.
„Уз укупну анализу онога што смо у поглављима 23 и 24 урадили, посебно у другој половини године, мислим да има довољно елемената и корака који ће бити довољни за државе чланице да подрже отварање нових поглавља до краја године”, казала је Јоксимовић.

Ј. Јоксимовић и Ло Кашо: Италија препознаје напредак Србије у реформама

15. новембар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са амбасадором Италије Карлом Ло Кашом о билатералним односима две државе, европским интеграцијама Србије, рeформама које се у процесу приступања спроводе, ситуацији у региону и другим темама.

Ј. Јоксимовић: За пет до седам година креће нова етапа развоја

14. новембар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић уверена је да ће европски пут Србије за пет до седам година резултирати чланством у ЕУ, након чега ће кренути нова етапа развоја државе, што је циљ Владе Србије.

Ј. Јоксимовић: Отварамо врата и видике где се налази новац ЕУ

14. новембар 2018. | Београд

Циљ Владе Србије је да максимално апсорбује средства из фондова ЕУ јер њихово коришћење на директан начин доприноси квалитету живота грађана и развоју целе земље, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и додала да надлежни зато отварају врата и видике локалним самоуправама где је новац, и то бесповратан.

Шеста национална конференција о прекограничној сарадњи

13. новембар 2018. | Београд

Обавештавамо Вас да ће се Шеста национална конференција о прекограничној сарадњи, у организацији Министарства за европске интеграције Владе Републике Србије, одржати  у среду, 14. новембра  2018. године, у Београду.

Ј. Јоксимовић и Рауш: Подршка процесу европских интеграција Србије

13. новембар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са директором аустријске Политичке академије Бетином Рауш и групом експерата те установе и института „Алојз Мок“ о билатералним односима и сарадњи две државе у наставку приступања Србије ЕУ, резултатима реформи, ситуацији у региону и аустријском председавању Саветом ЕУ.

Представљeни резултати пројекта вредног 2,6 милиона евра којим ЕУ подржава процес европске интеграције Србије

09. новембар 2018. | Београд

Конференција поводом завршетка пројекта „Правна подршка преговорима (ПЛАK II)“, одржана је данас у Дому Народне скупштине Републике Србије, у организацији Министарства за европске интеграције Републике Србије и пројекта ПЛАК II.

Ј. Јоксимовић: Србија опредељена за одрживи мир, али и други морају исто

09. новембар 2018. | Беч

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић учествовала је данас на форуму „Европска унија - главни актер безбедности и одбране” у Бечу, где је присутне информисала о тренутном стању дијалога Београда и Приштине и указала да је Београд за наставак  разговора, али да сви противправни потези Приштине подривају концепт регионалне сарадње.
„Информисала сам их о тренутном стању дијалога Београда и Приштине. Након самита ЕПП у Хелсинкију, председник Александар Вучић је отишао у Брисел и видели смо на шта је указао. Ја сам поновила те ставове - да Београд јесте за наставак политичког дијалога,  али да сви противправни потези подривају цео концепт регионалне сарадње”, рекла је Јоксимовић, која је говорила на панелу „Улога Југоисточне Европе у стабилности ЕУ”.

Ускоро трећи позив за достављање предлога пројеката у оквиру Интеррег Дунавског транснационалног програма 2014 – 2020

07. новембар 2018. | Београд

Дунавски транснационални програм пружа финансијску подршку пројектима који доприносе развоју иновативног, боље повезаног и одрживог Дунавског региона. Укупан буџет трећег позива износиће 60 милиона евра (3.3 милиона ће бити обезбеђено из ИПА), a тачан датум објаве позива биће објављен ускоро.

Ј. Јоксимовић: Важан подстицај да грађани региона не остану на зачељу ЕУ

06. новембар 2018. | Београд

Социјална и развојна димензија ЕУ интеграција један је од најважнијих мотива због којих је Србија као друштво и држава кренула у процес ЕУ, рекла је вечерас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и прецизирала да је Поглавље 2, које се бави слободом кретања радника, технички спремно за отварање.

„Као влада морамо да разумемо да се степен социјалних права и услуга не мери само обимом пружене социјалне услуге или њиховог унапређења, већ како појединац мери своју друштвену моћ, на који начин осећа да ли је помогнут, подстакнут и заштићен када му треба и када из неког разлога није у могућности да напредује“, рекла је Јоксимовић на министарској конференцији „Иницијатива за социјалну димензију ЕУ интеграција“.

Ј. Јоксимовић и Хубер: Швајцарска поуздан и значајан развојни партнер Србије

05. новембар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са замеником директора швајцарске Агенције за развој и сарадњу СДЦ и шефом за сарадњу са Источном Европом Рут Хубер. Разговарале су о досадашњој и плановима за будућу сарадњу који би - оснаживањем ефикаснијег функционисања институција и кроз подршку реформама које спроводимо, требало да допринесу процесу евроинтеграција.

J. Joксимовић: Улагање у саобраћајну инфраструктуру важно за развојни раст

01. новембар 2018. | Београд

Србији је потребан развојни раст и зато је инвестирање у речну, ваздушну, железничку и путну инфраструктуру важно за наш одрживи раст и развојни раст, поручила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић. 
На представљању ИПА пројекта „Интеграција система за праћење пловидбе на Дунаву“, Јоксимовић је нагласила да су такви догађаји најбољи начин да покажемо какве користи има Србија од европског пута. 

Одржанa имплементационa радионицa за пројекте уговорене у оквиру Другог позива ИНТЕРРЕГ 5-Б Дунав транснационалног програма

01. новембар 2018. | Београд

Министарство за европске интеграције, Сектор за програме прекограничне и транснационалне сарадње и сарадњу са органима и организацијама на локалном и регионалном нивоу ради ефикаснијег коришћења фондова, организовало је 29. октобра 2018. године у Београду имплементациону радионицу за пројекте уговорене у оквиру Другог позива за достављање предлога пројеката у оквиру Дунав транснационалног Програма.

ЕУ треба да интензивира приступне преговоре са Србијом и повећа подршку реформама

30. октобар 2018. | Београд

Јавна подршка интеграцији Србије у Европску унију расте, али преговоре о приступању треба интензивирати како би подржали владине реформске напоре, изјавила је за SeeNews министар за европске интеграције Србије.

„Желимо да чујемо више порука које одражавају вредности о темама као што су стабилност, мир и економски просперитет - то су суштински разлози за придруживање ЕУ“, рекла је Јадранка Јоксимовић за SeeNews у интервјуу који је достављен електронском поштом ове седмице после Седмог Самита ЕУ - Југоисточна Европа, у организацији листа „Економист“.

Ј. Јоксимовић: Тренутно за отварање имамо технички спремних седам преговарачких позиција

29. октобар 2018. | Београд

Србија очекује да у оквиру европских интеграција до краја децембра отвори три поглавља, рекла је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, која је оценила да отварање поглавља није само по себи циљ, али доприноси спровођењу реформи.

Србија може да рачуна на подршку Мађарске у европским интеграцијама

25. октобар 2018. | Београд

Србија технички има припремљено седам нових поглавља за отварање, обавестила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић министра за иностране послове и трговину Mађарске Петера Сијарту, који је рекао да се Мађарска залаже да Србија до краја године отвори свих седам поглавља.

Ј. Јоксимовић и Бајер: Стабилан регион важан и за ЕУ

24. октобар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са послаником немачког Бундестага Петером Бајером о европским интеграцијама Србије и наставку међусобне сарадње у том процесу, резултатима реформи које се током приступних преговора спроводе, ситуацији у региону, билатералним односима.

Ј. Јоксимовић: Европске интеграције најбоља развојна агенда сваке државе

24. октобар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је данас да су европске интеграције најбоља реформска агенда за сваку земљу, независно од тога када ће она постати чланица ЕУ и да ли ће ЕУ до тада претрпети одређене трансформације. Јоксимовић је на Сајму књига где је представила публикацију „Водич за коришћење ЕУ фондова у Србији - ИПА 2 (2014-2020)”,  навела да ће се Србија, као озбиљна и зрела држава, прилагодити променама кроз које ЕУ пролази.

Ј. Јоксимовић: Средства из фондова ЕУ неће бити мања

24. октобар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић представила је данас публикацију „Водич за коришћење ЕУ фондова у Србији - ИПА 2 (2014-2020)“ на Сајму књига, а на питање новинара да ли је обишла Сајам, на коме је и штанд „Велика Србија”, где лидер СРС Војислав Шешељ представља своје књиге, она је рекла да се ничега из своје политичке прошлости не стиди.

youtube_logo

 

 

Четвороминутна анимација која на популаран начин представља сложен процес преговора за чланство у ЕУ.

 

 

Погледајте занимљив видео о томе шта се у Србији финансира ИПА средствима: