Отворен трећи фестивал документарног филма „Европска сарадња: филмска прича“

20. септембар 2018. | Београд

Отворен трећи фестивал документарног филма „Европска сарадња: филмска прича“

Тродневни фестивал документарног филма „Европска сарадња: филмска прича“, посвећен обележавању Дана европске сарадње, отворен је јуче у Центру за културу „Влада Дивљан”.

Државни секретар у Министарству за европске интеграције Ања Ровић свечано је, у име Министарства које је и организатор, отворила фестивал и том приликом истакла да Дан европске сарадње слави важност и достигнућа територијалне сарадње кроз локална дешавања која се организују у више од 40 земаља Европе. Како је нагласила, Министарство за европске интеграције од почетка је, као Национални координатор, укључено у европску организацију овог датума. „Обележавајући Дан европске сарадње желимо још једном да укажемо на све оне пројекте из програма прекограничне и транснационалне сарадње, које је заједно са многим локалним самоуправама широм Србије, финансирала Европска унија на добробит свих грађана у прекограничним деловима наше земље и суседа” нагласила је Ровић. Фестивал је отворио вишеструко награђивани домаћи филм „Заробљено време” редитеља Милана Никодијевића, а након пројекције, на интересовање многобројне публике, уприличен је разговор са редитељем.

На репертоару су такође и грчки филм „Породични посао“, ауторке Ангелики Аристоменополу (20. септембар), као и документарно остварење „Париска опера“, редитеља Жан-Стефана Брона, рађен у француско-швајцарској копродукцији  (21. септембар).