Ј. Јоксимовић: Ханова изјава одраз разумевања проблема

15. септембар 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Ханова изјава одраз разумевања проблема

Комесар ЕУ Јоханес Хан изјавио је да у оквиру дијалога Београда и Приштине територијална размена или корекција граница није искључена као завршни део слагалице. Било које решење мора да доприноси стабилности и просперитету региона и да обе стране буду свесне међународних обавеза и забринутости међународне заједнице. Верујем да је могуће да се решење спора оствари до средине 2019. године - изјавио је у петак Хан.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић за Српски телеграф оцењује Ханову поруку позитивном.

Бриселски дијалог је оквир кроз који Београд и Приштина, путем разговора и преговора подржаних и олакшаних, а и гарантованих учешћем високе представнице за спољну политику и безбедност ЕУ, настоје да се постигну договори у различитим областима, као и да се спроведу, што би требало да гарантује ЕУ и да доведу до некаквог одрживог решења о нормализацији односа. Јасно је да је одрживост Бриселског споразума начета након упорног одбијања и неспособности приштинске стране да испуни своје преузете обавезе око успостављања ЗСО. То је ЕУ, очигледно, неуспешно гарантовала да ће се остварити до 4. августа, а ту су и недавне албанске претње насиљем током посете Вучића КиМ, који им је главни саговорник у Бриселском дијалогу, па је отуда право питање како или ко може уопште да унапред испланира исход дијалога и зашто би уопште преговарали пет година, ако се зна шта може, а шта не може - упитала је Јоксимовићева.

Према речима министра, решење ће произаћи из преговора две стране уз посредништво ЕУ и сваки договор који је прихватљив за две стране наравно да је легитиман сценарио. Нико овде не помиње прекрајање граница силом, наравно да је силом неприхватљиво. Све друго што произађе као могуће компромисно, а од обе стране подржано и спроводиво решење, потпуно је у духу и са историјским дипломатским преговарачким обрасцем и са постулатима међународног права. Да ли ће се до тога уопште доћи, то је друго питање. Отуда комесар Хан показује зрео и промишљен став јер познаје регион, околности и искрено жели неки договор, а нисам сигурна колико то неки други у региону желе - закључује Јоксимовићева.

Извор: Курир
Фото: Политика