Ј. Јоксимовић: Мој познаник Ковач се нешто збунио

15. август 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Мој познаник Ковач се нешто збунио


Најаве из Хрватске о могућем блокирању нашег европског пута ме не изненађују, али и још важније не фрустрирају ме, јер знам колико је Србија озбиљна у реформској политици на европском путу и одговорна у међународним компликованим односима, каже министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић за Новости од среде, а поводом последњих „претњи” које стижу из Хрватске.

Она подсећа да се одлуке у ЕУ доносе консензусом, усаглашавањем ставова свих чланица и да се дешавало, не само нама, да неке државе због билатералних питања блокирају преговоре кандидата.

„То је лоша пракса која је изгубила кредибилитет. Промена начина одлучивања би свакако морала да буде у склопу шире реформске агенде ЕУ и институционалне реформе о којој неки у ЕУ већ говоре”, каже она.

Поводом тврдњи бившег шефа хрватске дипломатије Мира Ковача да ће Србија питање одштете логорашима морати да реши у оквиру преговора о чланству, министар Јоксимовић каже да такав услов не постоји.

„Нешто се мој познаник Ковач збунио. Баш ме чуди да се таква питања отварају, имајући у виду да је Хрватска ушла у ЕУ, а да имовинска права и питање пензија нису решени и то онима, који су на све то, протерани из својих домова”, каже Јоксимовић.

Извор: Танјуг, Вечерње новости

Фото: Курир