Ј. Јоксимовић: Визна либерализација није угрожена

22. јун 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Визна либерализација није угрожена

Јадранка Јоксимовић рекла је гостујући у Дневнику РТС-а да је у априлу био Извештај о напретку Србије који сачињава Европска комисија и да је то најважнији извештај на основу кога се мери колико смо спремни за отварање нових поглавља.

„А прошле недеље смо имали у Европском парламенту заједнички одбор за стабилизацију и придруживање наших и посланика Европског парламента и усвојена је врло позитивна декларација која је на позитиван начин говорила о реформама у Србији и њеном европском путу“, објашњава Јоксимовићева.

Додаје да су европски посланици позвали Европски савет и Европску комисију да отвори нова поглавља у преговорима са Србијом.
„Чак је у тој Резолуцији, која је прошла незапажено а врло је важна, јер је заједничка резолуција нашег и Европског палрамента, речено да 2025. није нереална за Србију уколико се реформе убрзају“, истиче министар.

Каже да је ово први нацрт те резолуције и да ће она тек ићи на амандмане неких европских посланика.
„Тако да ће тек у новембру бити усвојена у Европском парламенту. Биће амандмана, али генерално је позитиван тон. Похваљена је економија, макроекономска стабилност, регионална сарадња, процес помирења и наглашено да су владавина права, реформа правосуђа, борба против корупције кључне теме“, напомиње министар.

Каже да отварамо два поглавља али да смо можда могли и више.
„Морамо да имамо стрпљења и да будемо решени. Ако почнемо са фрустрацијама, нећемо далеко догурати. Ја сам за то да и малим корацима али редовно и упорно, постижемо неки напредак“, објашњава Јоксимовићева.


„ЕУ прати кретања држављана земаља које су на њеној негативној листи“
 

Каже да поглавља која се отварају нису неважна и да ћемо отворити Поглавље 33 - буџетске и финансијске одредбе и Поглавље 13 - рибарство.
„Буџетске и финансијске одредбе су важне зато што се ми тиме припремамо за чланство у ЕУ у смислу нашег доприноса заједничком буџету ЕУ. Наш БДП ће бити нешто нижи од оних који су одавно у ЕУ и наше уплате ће бити мање у односу на оно што ћемо добијати из буџета ЕУ за укупан развој“, напомиње министар.

Каже да ми нисмо земља која излази на море али да имамо доста река и језера и да је зато Поглавље 13 такође важно.
„Имамо увођење стандарда против нелегалног рибарства и они који се тиме баве моћи ће озбиљно да наступе на европском тржишту“, објашњава министар.

На питање зашто Брисел замера Србији укидање виза за поједине земље попут Ирана, Јоксимовићева каже да ЕУ прати кретања свих држављана земаља које су на њеној негативној листи.
„Србија је 2015. године показала колико је одговорна и на прави начин смо учествовали у европској политици решења мигрантског проблема“, истиче министар Јоксимовић.

Додаје да Србија врло ревносно контролише све сумњиве конекције и летове који долазе.
„Ми смо одговорни и нема разлога да се бринемо за визну либерализацију“, напомиње Јоксимовићева.


Извор: РТС