Одржан осми састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ - Србија

15. јун 2018. | Стразбур

Одржан осми састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ - Србија

Осми састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ - Србија, којим су копредседавали Владимир Орлић, председавајући делегације Народне скупштине Србије и Едуарад Кукан, председавајући делегације Европског парламента, одржан је у Стразбуру протекле недеље.

У разговору су учествовали и Ања Ровић, државни секретар у Министарству за европске интеграције, у име Владе Србије, затим Емилиа Кралева, заменик министра спољних послова, у име бугарског председавања Саветом ЕУ, Хеновева Руис Калавера, директорка за Западни Балкан у Генералном директорату за суседство и политику проширења, као представник Европске комисије и Едуард Ауер, директор Сектора за Западни Балкан, у име Европске службе за спољне послове.

Председавајући делегације Европског парламента Кукан истакао је да се ове године Нацрт декларације који је предвиђен за усвајање може сматрати бољим од декларација које су усвајане претходних година, јер је у њему истакнута јасна европска перспектива Србије. Похвалио је доношење стратегије за Западни Балкан и одржавање Самита у Софији, као изузетно значајне за даље европске интеграције Србије и истакао да Европски парламент сматра да је европска перспектива Србије 2025. године достижна и да постоји пуна подршка даљим реформама. Рекао је да је Србија један од лидера у процесу европских интеграција и похвалио напредак Србије у процесу спровођења реформи, посебно у домену економског напретка, у коме Србија има лидерску позицију у региону.

Ања Ровић, државни секретар у Министарству за европске интеграције обратила се присутнима у име Владе Републике Србије. Захвалила је на интересу који је показан од стране представника европских институција за приступне преговоре и даље отварање поглавља, што је позитиван знак за даљи процес европских интеграција Србије. Ровић је изразила задовољство због препознавања лидерске позиције Србије у процесу европских интеграција на Самиту у Софији. Обавестила је о напретку који је остварен у области владавине права, који се односи на уставне реформе, медијску стратегију, стратегију Тужилаштва за ратне злочине, али и доношење нових закона, међу којима су и: Закон о Агенцији за борбу против корупције, Закон о заштити података о личности, Закон о националним саветима националних мањина и указала на напоре које Србија чини у домену нормализације односа Београда и Приштине. Посебно је истакла да је у домену Поглавља 31: Спољна, безбедносна и одбрамбена политика, Србија прва земља у региону која је показала спремност да своје националне стратегије безбедности и одбране усклади са глобалном стратегијом ЕУ, те да се оне налазе у последњој фази ревизије и да су европске интеграције и чланство у ЕУ дефинисани као државни интереси у оба документа. Истакла је да ће Србија додатно интензивирати реформе у наредном периоду, све у циљу усклађивања са европским стандардима.

(фото: Architecture Studio)