Ј. Јоксимовић: Процес ЕУ интеграција иде солидним темпом

24. новембар 2017. | Београд

Ј. Јоксимовић: Процес ЕУ интеграција иде солидним темпом

Процес приближавања Европској унији има солидан темпо и европске интеграције убрзавају и доносе динамику процесу унутрашњих реформи, изјавила је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић. 

Јоксимовић је за РТВ рекла да је у европским интеграцијама кључна реч процес који није увек истог темпа, као и да би одређене реформе дуго чекале да немамо динамику коју нам дају европске интеграције.

На констатацију новинара да су поједине земље брже завршиле тај процес, Јоксимовић је навела да је окружење другачије и да је у самој ЕУ дошло до битних промена у последњих 10 година наглашавајући да процес европских интеграција није имун на дешавања у међународној политици. „Не заборавите да сви дуго говоре о замору од проширења који није ништа друго него синтагма која треба да објасни да су грађани појединих чланица ЕУ заборавили које су користи добили чланством у ЕУ и почели да процес проширења третирају као терет који ће оптеретити њихове државе. То није до краја истинито јер је свако проширење доносило корист старим чланицама“, рекла је Јоксимовић.

Када се говори о динамици, треба разумети дух времена, сплет економских, политичких и других процеса у државама чланицама. „Нисам особа која сматра да фрустрације, које су несумњиво део процеса интеграција  - због темпа и очекивања, треба да превладају у процесу који је сам по себи захтевна ствар, а ништа не можете да промените преко ноћи. Битан је читав низ малих корака, а поглавља су ти кораци којим идемо несумњиво у правцу чланства“, навела је министар. 

Јоксимовић се осврнула и на поглавље 27 које се тиче еколошких стандарда и заштите животне средине, а које, како каже, неће доћи на ред још неко време јер је финансијски захтевно и компликовано. „То поглавље захтева увођење нових скупих стандарда против загађења животне средине. Привреда ће, као највећи загађивач, сносити највише обавеза из тог поглавља, а то је добар начин да решимо ствар у позитивном правцу и смањимо трошкове доласком страних инвеститора који већ поседују потребне технологије за заштиту од загађења“, рекла је Јоксимовић.

Она је додала да је један од највећих изазова који се тиче поглавља 27 управљање отпадом и отпадним водама и да ће у тој области бити потребно да се уложи неколико милијарди евра. Та средства не би требало посматрати као трошак већ као инвестицију у здравље људи и побољшање квалитета живота.

Извори: РТВ - емисија "Политбиро", Танјуг