Нови имиџ Србије у Европској унији

26. октобар 2004. |

У Београду је од 20. до 24. октобра 2004. године боравила група страних новинара, представника најзначајнијих европских медија акредитованих у Бриселу. Посету је организовала Канцеларија за придруживање Европској унији Владе Републике Србије у оквиру програма унапређења имиџа Србије у Европској унији, који је покренула Влада.


Циљ овог програма је да се представници држава чланица ЕУ, као и представници главних институција ЕУ и њени грађани упознају са процесом придруживања наше земље Европској унији и започетим реформама Програмом је предвиђено и ангажовање стручњака за односе са јавношћу из Брисела, који за потребе Владе Србије свакодневно обавештавају представнике најважнијих институција ЕУ и друге заинтересоване стране о најактуленијим вестима из Србије.


Једна од активности је и квартално објављивање у Бриселу билтена Србија у покрету, који читаоцима представља најважније реформе у области тзв. Копенхагеншких критеријума за приступање ЕУ, односно реформе у области правног усклађивања домаћег законодавства са европским прописима, као и политичке и економске реформе у Србији.


Током посете, страни новинари су имали прилику да се сусретну са Вуком Драшковићем, министром спољних послова СЦГ, Расимом Љајићем, министром за људска и мањинска права СЦГ, Предрагом Марковићем, председником Народне Скупштине РС, Војиславом Коштуницом, председникм Владе Србије и другим државним званичницима и службеницима, представницима домаће привреде, страним привредницима и представницима домаћих невладиних организација и медија.