Експертски дијалог и размена искустава у процесу приступања ЕУ

11. јун 2024. | Београд

Експертски дијалог и размена искустава у процесу приступања ЕУ

Министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије Тања Мишчевић и генерални директор Директората за суседство и преговоре о проширењу Европске комисије Герт Јан Копман отворили су данас у Београду стручни скуп „Како до успеха у процесу приступања ЕУ: најбоље праксе, стратешко планирање и ефикасно спровођењеˮ.

Мишчевић је на скупу, који се данас и сутра одржава у организацији Министарства за европске интеграције и Одељења Европске комисије за техничку помоћ и размену информација (ТАЕКС), навела да је ово први сусрет главних преговарача и преговарачких структура држава Западног Балкана, али и Украјине, Молдавије и Грузије.

Oна је нагласила да је управо Србија иницирала експертски дијалог држава кандидата за чланство ЕУ, представника Европске комисије, али и стручњака из држава чланица.

Према њеним речима, циљ нам је да разговарамо о томе која искуства ранијих проширења можемо да користимо и данас, а које су то нове научене лекције у процесу интеграције које државе нашег региона могу да пренесу новим кандидатима.

Кључна област којом се ова радионица бави, како је објаснила, јесу искуства рада на унапређењу владавине права и Кластеру 1 – Основе, као најважнијем елементу преговарачког процеса.

Циљ је и продубљивање професионалних контаката са колегама из свих држава кандидата, не само главних преговарача, већ и колега из надлежних министарстава, напоменула је Мишчевић.

Копман је подсетио на то да је Европска унија 1996. покренула Одељење за техничку помоћ и размену информација (ТАЕКС), како би подржала тадашње државе кандидате из Централне и Источне Европе у њиховом приступању.

Данас користимо исти тај оквир за рад са нашим актуелним партнерима у процесу проширења, јер само заједничким радом можемо изградити нашу заједничку европску будућност, поручио је он.

Званичници из осам држава кандидата за чланство у ЕУ – Албаније, Босне и Херцеговине, Грузије, Молдавије, Црне Горе, Северне Македоније, Украјине и Србије, али и из држава чланица ЕУ – Хрватске, Чешке, Литваније и Словеније, као и Европске комисије, разговарају данас и сутра о областима реформе правосуђа, управљању миграцијама, борби против корупције, реформи јавне управе.

Посебне теме су и успостављање институционалног система за европске интеграције у државама које тек треба да отпочну преговоре, методологија усклађивања са правним тековинама ЕУ, као и укључивање јавности у процес преговора.

Учесници радионице били су представници министарстава и тела Владе Србије укључени у преговарачки процес, као и Делегације Европске уније у Београду, наводи се у саопштењу Министарства за европске интеграције.

Извор: Влада Републике Србије

Фото: Фонет