Објављен нови зборник студентских радова о ЕУ

27. јaнуар 2022. | Београд

Објављен нови зборник студентских радова о ЕУ

У прилици сте да читате ново издање зборника са најбољим студентским радовима о Европској унији под називом „Србија на путу ка ЕУ“, који је резултат петог по реду конкурса Министарства за европске интеграције Републике Србије.

Када смо објавили позив младим припадницима академске заједнице да се укључе у дебату одговарајући на наведене теме, намера нам је била да студенте подстакнемо да промишљају о ЕУ, о процесима и променама које интеграција Србије у ову заједницу подразумева, као и да укажемо на значај академског писања и приступа темама које су од суштинског значаја за друштво.Конкурсна комисија, коју су чинили троје професора Универзитета у Београду: проф. др Јелица Стефановић - Штамбук (Факултет политичких наука Универзитета у Београду), проф. др Владимир Вулетић (Филозофски факултет Универзитета у Београду) и проф. др Маја Лукић Радовић (Правни факултет Универзитета у Београду), оценила је да су текстови пристигли на конкурс, посматрано у целини, на задовољавајућем академском нивоу, да су оригинални и да значајан број радова проблематизује питања европског идентитета и његов однос према националном идентитету, као и питања кључних изазова са којима се данас суочава ЕУ.

За три најбоља проглашени су радови студената Факултета политичких наука у Београду и Филозофског факултета у Београду.

Прву награду добио је рад „Зелена агенда за Западни Балкан: изазови и перспективе зелене транзиције и одрживог развоја Србије“, Саве Митровића, студента мастер академских студија на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Друга награда припала је Јовани Поповој, студенткињи мастер академских студија на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, за рад „Политика проширења Европске уније: ревидирана методологија, нови подстицаји и терминолошке забуне.

“Трећа награда додељена је за рад „Мали корак за човека, велики за човечанство: преимућства Републике Србије у превазилажењу последица пандемије КОВИД-19 и достизању одрживе будућности“, Ивони Лескур, студенткињи мастер академских студија на Филозофском факултету Универзитета у Београду.

На конкурс за три најбоља студентска рада о Европској унији, на адресу Министарства за европске интеграције, у предвиђеном року, стигло је 17 радова. Поред три прворангирана, још седам радова који су задовољили критеријуме конкурса и које је конкурсна комисија позитивно оценила, објављујемо у овом зборнику.

Зборник „Србија на путу ка ЕУ" можете да преузмете овде.