Ј. Јоксимовић: Имамо право да се чује наш глас о будућности ЕУ

10. децембар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Имамо право да се чује наш глас о будућности ЕУ

Министарство за европске интеграције организовало је данас конференцију „Млади Србије о будућности Европе - идеје и визија“ као допринос Србије платформи Европске уније „Конференција о будућности Европе“ с циљем подстицања јавног дијалога о темама везаним за развој ЕУ и активнијег укључивања грађана у изградњу модерне Европе.

„Србија има пуно право да се њен глас чује на тако важну тему“, рекла је министар Јадранка Јоксимовић на скупу, првом у низу, а на којем су између осталих говорили и амбасадор Словеније Дамјан Бергант, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчич Штамцар, ректор Универзитета у Београду Владан Ђокић, представници ПКС и Министарства омладине и спорта.

„Млади свих категорија, сви они граде нашу заједничку будућност, сва њихова мишљења морају да се чују, морају да буду уважена и истовремено дискутована и дебатована, јер само тако водимо стварни дијалог“, рекла је министар.

И, како је додала, да је управо зато што је Србија придружена земља важно да без обзира да ли су институције ЕУ земљама Западног Балкана упутиле формални позив или не, да ли формално учествујемо или не учествујемо у великој европској дебати о будућности Европе, имамо пуно право да организујемо национални панел који ће укључити различите аспекте и виђења.

Сва та виђења која ће бити изнета кроз низ панела, а почиње данашњим, о младима, ће се, како је додала на крају, дефинисати кроз закључке и препоруке које ће бити достављене европским институцијама.

„Сматрамо да Србија као приступајућа земља коју обавезују највиши стандарди ЕУ, која ради на даљем усвајању и примени тих највиших стандарда, има пуно право да се чује и њен глас, јер је реч о конференцији о будућности Европе не само ЕУ, а ми смо будућа чланица и наши грађани будући грађани ЕУ“, рекла је Јоксимовић.

Према њеним речима, зато је ово изузетно важна тема, не само за све нас, већ је и прилика да искажемо ставове у погледу две најважније и предоминантне теме ЕУ које обликују и заједничке европске политике и наше јавне и секторске политике кроз процес евроинтеграција.

То су, како је нагласила, владавина права и оно што је други водећи ток у ЕУ, зелена агенда прилагођена и трансформисана за Западни Балкан потписана на Самиту у Софији.

Према њеним речима, циљ је да дијалог има и аспекте међугенерацијског дијалога, да покажемо да смо инклузивно друштво у којем свако има право да изнесе мишљење.

Зато је, како каже, мислила да треба да се почне од младих, младих предузетника, пољопривредника, „свих који заједнички творе капацитет нашег друштва који је препознат и у ЕУ као капацитет памети, иновација, предузетничког духа и свега онога што су неки наши људи који раде у ЕУ дали као допринос њиховим државама“.

Министар је нагласила да Србија жели да остане и постане земља која ће задржавати своје људе и да верује да подједнако и сви који су отишли и који остају могу да покрену друштво и да му донесу напредак који ће помоћи да се уђе у матицу промена и да Србија постане добитник великих глобалних трансформација.

Додала је да је важно да се чује мишљење о питањима које ће креирати неколико идућих деценија - о будућности Европе.

Подсетила је да су политика и омладинска политика дефинисане Поглављем 26, које је део Кластера 3 - инклузивни раст и конкурентност. Поглавље 26 - образовање и млади отворено је 2017. године, али је по новој методологији у Кластеру 3 који је спреман за отварање.

Министар је подсетила да ће наредне недеље бити отворен Кластер 4, а да се нада да ће Кластер 3 за који је Србија такође добила позитивно мишљење Европске комисије, бити отворен у првој половини наредне године.

„Надам се да ћемо након заокруживања свих активности у погледу измена Устава, што би требало да донесе снажније институционалне механизме за потпуну деполитизацију правосудног система и начина избора носилаца највиших правосудних функција, укључујући и референдум, у првој половини наредне године добити подршку земаља чланица за отварање Кластера 3“, рекла је она.

Извор: Танјуг