Ј. Јоксимовић и координатори кластера о отварању Кластера 4

10. децембар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић и координатори кластера о отварању Кластера 4

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се данас са координаторима шест преговарачких кластера, са којима је разматрала активности Владе Србије након што су државе чланице постигле сагласност о отварању Кластера 4 - Зелена агенда и одржива повезаност, односно о отварању четири нова преговарачка поглавља у преговорима са Србијом.

То су 14 Транспортна политика, 15 Енергетика, 21 Транс-европске мреже и 27 Животна средина и климатске промене, саопштено је из ресорног министарства.

Јоксимовић је нагласила да је оваквом одлуком ЕУ уважила целокупан реформски процес који спроводи Влада Србије и све резултате који су остварени и забележени и у Извештају ЕК за 2021. годину.

„Наша решеност оличена у конкретним активностима усмереним на јачање независности правосуђа, транспарентном начину на који реализујемо измене Устава и јасна опредељеност да грађани Србије имају директан приступ правосудном систему и правди, била је одлучујући фактор да све државе чланице ЕУ дају сагласност да буде отворен Кластер 4 и да наставимо преговоре у чак четири нова поглавља“, рекла је министар.

Учесници састанка разговарали су и о наредним активностима у области спровођења Зелене агенде, на првом месту о заштити животне средине, енергетици и одрживој повезаности, а посебно је било речи о унапређењу сарадње са ЕУ како бисмо ојачали капацитете за капиталне инвестиције у тим областима, као и оне за даље усклађивање са правним тековинама ЕУ у оквиру Кластера 4.

Посебно је договорено да преговарачка координациона структура Владе Србије додатно интензивира рад у осталим кластерима, као и паралелно, на даљем достизању прелазних мерила за Кластер 1, односно оних у области владавине права.

Извор: Танјуг