Дезинформације о суспензији приступног процеса

10. август 2021. | Београд

Дезинформације о суспензији приступног процеса

Министарство за европске интеграције реаговало је данас на изјаве аналитичара Слободана Зечевића о приступању Србије Европској унији, посебно на тврдње да „Србија после Турске постаје рекордер у годинама које проводи у покушајима да уђе у ЕУ“, истичући да су таква поређења површна, нетачна и једнострана, као и да не узимају у обзир контекст у којем наша земља приступа ЕУ, а посебно не промене које су се догодиле у самој Унији.

У саопштењу Министарства наводи се да тај процес не само да није суспендован, како је данас изречено, него је Србији признато отварање кластера 1 Основе, на Међувладиној конференцији са ЕУ одржаној у јуну.

„Европска унија је управо одржавањем те конференције са Србијом, али и са Црном Гором, показала да се процес приступања активно наставља, по начелима на којима почива нова ревидирана методологија политике проширења ЕУ“, наводи се у саопштењу.

Та методологија, додају, као једну од кључних новина подразумева да су све политике о којима се преговара обухваћене у шест кластера, који се сада у целини отварају управо како би се убрзао сам процес, а поглавља су део тих тематских кластера и више не могу ни бити отварана појединачно.

„По свему судећи, неки коментатори ни ту важну процедуралну новину изгледа да не разумеју“, истиче Министарство.

Министарство за европске интеграције наводи и то да се Влада Србије ажурно припремала за реформисани начин преговарања, прилагођавајући своју преговарачку структуру новим потребама процеса, као и тиме што је достигла сва неопходна мерила за отварање кластера 3 Конкурентност и инклузивни раст и кластера 4 Зелена агенда, дигитализација и одржива повезаност, припремивши за даље преговоре свих 12 поглавља садржаних у тим кластерима.

Србија, истиче Министарство, озбиљно и темељно ради на достизању европских стандарда у разним областима од значаја за процес приступања и на усаглашавању са правним тековинама ЕУ.

„Чињеница да коментатори циљано тај рад не примећују јесте последица њиховог неажурног приступа, као и одбијања да узму у обзир да се и ЕУ променила и да ни политика проширења ЕУ, као ни критеријуми њихове експертизе више нису у духу нових ветрова у Европској унији који нису нужно повољни по приступање нових држава у чланство“, додаје Министарство.

Ипак, кажу, Влада Србије којој је један од стратешких приоритета убрзање реформи кључних за процес европске интеграције наше земље, својим активним приступом и приљежним радом по новим критеријумима настоји да развеје те облаке.

Подсећају да је Србија преговоре отворила пре седам година, у потпуно другачијим геостратешким околностима од оних које су биле присутне у доба највеће афирмације политике проширења ЕУ, када су приступале садашње чланице ЕУ.

А чак и тада, додају, од подношења захтева за чланство до ступања у ЕУ, на пример, Шпанији је по тада важећим мерилима требало девет година, Румунији 12, Пољској 10, Малти и Кипру 14, Хрватској 10 година…

Министарство наводи да реагује на данас изречене изјаве пре свега јер је и Европској унији и Влади Србије важно да грађани буду истинито информисани о процесу европске интеграције.

„То претходно подразумева да сви који са становишта научног ауторитета говоре о овим питањима прате све релевантне међународне политичке, економске и друштвене околности, да сагледавају актуелне чињенице и тек на основу тако стеченог знања да те чињенице и коментаришу“, наводи Министарство.

Раније данас, Зечевић је рекао да је тржиште Србије отворено као хрватско или мађарско, а ЕУ нама даје много мању компензацију за то него тим државама, па се поставља питање да ли је уопште интерес ЕУ да нас прими у чланство.

Он је оценио да Србија постаје рекордер после Турске у годинама које проводи у покушајима да уђе у ЕУ.

Извор: Танјуг