Ј. Јоксимовић и Плух: Србија већ преговара по строгој методологији

20. јaнуар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић и Плух: Србија већ преговара по строгој методологији

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са амбасадором Холандије Хилесом Бешор Плухом. Разговарали су о процесу европских интеграција Србије, очекивањима од Самита ЕУ у мају, билатералним односима и ситуацији у ЕУ и региону.

Јоксимовић је нагласила да ће Србија наставити да доследно спроводи реформе које наши грађани у великом проценту подржавају, а које су и део процеса приступања ЕУ и политике одрживог економског развоја. Нагласила је да Србија тренутно има спремне 4 преговарачке позиције: 2 – слобода кретања радника, 3 – пословно настањивање и слобода пружања услуга, 14 - транспорт и 21 – трансевропске мреже, као и да ће преговарачка позиција за поглавље 27 – животна средина и климатске промене – ускоро бити послата Европској комисији. То потврђује да Србија доследно спроводи политике ЕУ, али да динамика отварања нових поглавља није у складу са брзином којом Србија доставља своје преговарачке позиције.

Министар је нагласила и да се у Србији пажљиво прате дебате о будућности ЕУ као и предлози у вези са новом методологијом проширења. Подсетила је на чињеницу да је Србија једина држава на коју је, пре неколико година, примењена нова методологија ЕУ, а која је значила да поглавља 23 и 24 о владавини права морају бити отворена међу првима, као и да су она такозвана суспензивна, што значи да се - уколико нема напретка у њима, не отварају ни друга поглавља. Такође, министар је подсетила да је Србија једина држава која је током преговора о чланству била у обавези да у оквиру поглавља 23 сачини посебан Акциони план о правима националних мањина, што није био случај ни са државама које су скоро постале чланице ЕУ, као ни са онима које данас преговарају. Када је о новој методологији будућности ЕУ реч, указала је да би у расправу о њој требало да буду инволвиране и државе кандидати и потенцијални кандидати.

Амбасадор Плух нагласио је да ће Холандија – следећи строг и правичан модел по коме напредак у процесу приступања сваке државе кандидата зависи од испуњавања критеријума, наставити да подржава процес европских интеграција Србије и да је та тема у фокусу интересовања холандског Парламента. С тим у вези, као веома значајну, истакао је чињеницу да се реформама у владавини права и економији даје посебан значај и оценио да су оне важне за европске интеграције Србије. Њих би требало појачати, јер посебно доприносе квалитету живота грађана. Плух је указао и на значај активности које Србија предузима ради јачања регионалне сарадње и стабилности.

Јоксимовић и Плух констатовали су да су билатерални односи две државе на високом нивоу, да има простора за њихово јачање - најпре кроз привредну сарадњу, пошто је Холандија један од најзначајнијих инвеститора у српску привреду. Разговарали су и о могућностима билатералне помоћи Холандије Србији у процесу евроинтеграција, а нарочито у контексту побољшања комуникационе стратегије различитих аспеката процеса преговора које грађани конкретно осећају.

Извор: Танјуг