Објављен Први јавни позив за достављање предлога пројеката у оквиру ИПА Јадранско-јонског програма – ИПА АДРИОН

04. април 2023.

Крајњи рок за достављање пријава:
30. јун 2023. у 13h

Први јавни позив за достављање предлога пројеката у оквиру (Интеррег VI-Б) ИПА Јадранско-јонског програма – ИПА АДРИОН, расписан је 04. априла 2023. године. 

Рок за достављање предлога пројеката је 30. јун 2023. године до 13:00 часова.

Програм ИПА АДРИОН ће издвојити приближно  65.691.511,00 евра за финансирање пројеката у оквиру првог позива. Максимални допринос од стране ЕУ пројектним буџетима износи 85%. Због обухвата програма (5 земаља кандидата) и потенцијала да допринесе европским интеграцијама, износ ИПА средстава која чине доминантни део програмског буџета значајно је повећан у односу на претходни програмски период.

Програм ће подржати пројекте фокусиране на програмске приоритете 1, 2 и 3 односно:

Приоритет 1 – Подршка паметнијем Јадранско-јонском региону

Приоритет 2 – Подршка зеленијем Јадранско-јонском региону отпорнијем на климатске промене

Приоритет 3 – Подршка Јадранско-јонском региону који је угљенично неутралан и боље повезан

Програм ИПА АДРИОН промовише економску, социјалну и територијалну кохезију у Јадранско-јонском региону кроз интеграцију политика у одабраним областима деловања.

Програм пружа финансијску подршку оним пројектима транснационалне сарадње који подстичу иновације, доприносе очувању животне средине и унапређењу повезаности у Јадранско-јонском региону.

Програмско подручје обухвата територију 10 земаља које сачињавају макро-регион, од којих су 4 чланице ЕУ: Грчка, Хрватска, Словенија и Италија (региони Фурланија-Јулијска крајина, Венето, Ломбардија, Емилија-Ромања, Марче, Умбрија, Абруцо, Молизе, Пуља, Базиликата, Калабрија и Сицилија, као и две аутономне покрајине Тренто и Болцано) и 6 земаља које нису чланице ЕУ: Албанија, Босна и Херцеговина, Северна Македонија, Србија, Црна Гора и Сан Марино.

Сваки пројекат, чија је имплементација ограничена на максимално 36 месеци, мора укључити барем шест финансијских партнера из шест различитих земаља програмског подручја, од којих најмање три партнера морају бити из три различите земље чланице ЕУ, као и најмање три партнера из три различите ИПА земље. Партнери из РС могу да буду и водећи партнер на пројекту. Више информација о прихватљивости партнера можете пронаћи у програмском упутству за пријављивање предлога пројеката (Application Manual).

Детаљна упутства за пријављивање пројеката могу се преузети на званичној програмској интернет страници:
https://www.adrioninterreg.eu/index.php/2023/03/28/ipa-adrion-1st-call-for-proposals-at-the-start/ 

Министарство за европске интеграције организоваће Инфо-дан у Београду поводом објаве Првог јавног позива за достављање предлога пројеката у оквиру ИПА Јадранско-јонског програма – ИПА АДРИОН. Информације о датуму, термину и адреси одржавања Инфо-дана биће накнадо објављене.

21.2.2024. Одобрени пројекти у оквиру Првог јавног позива програма ИПА АДРИОН