Министар за европске интеграције

Јадранка ЈоксимовићJadranka Joksimovic
министар  за европске интеграције

Рођена је у Београду 1978. године, где је завршила основну школу и гимназију. Дипломирала је као студент генерације на Факултету политичких наука у Београду 2001/02. године на смеру Међународни односи. Мастер студије је завршила на Факултету за економију и политичке науке на Универзитету „АЛФА“ у Београду 2013. године.Tренутно похађа докторске студије политикологије на Факултету политичких наука Универзитета у Београду,

Добитник је стипендије Амбасаде Краљевине Норвешке за „Генерацију која обећава“ 2001. године, а 2000/01. године и стипендије Фонда за таленте Владе Србије “За најталентованије студенте у Србији“. Каријеру је започела као демонстратор на Факултету политичких наука на предметима Дипломатија и дипломатска историја и Економија транзиције.

У Српској радикалној странци је од 2006. до 2007. године радила као сарадник Александра Вучића за међународне односе.
 
Један је од потписника - оснивача Српске напредне странке 2008. године.

Од 2007. до средине 2009. године радила је у Народној скупштини Републике Србије као стручни сарадник посланичке групе „Напред Србијо“.

Од 2009. до 2012. године била је уредник општинског гласила „Земунске новине“.


Била је учесник EUVP (European Visitors Programme) - програма за упознавање са институцијама Европске уније, Брисел/Стразбур 2009. године.

У мају 2012. године изабрана је за народног посланика у Народној скупштини Републике Србије са листе Српске напредне странке. У Скупштини Србије обављала је дужност председника Одбора за контролу служби безбедности. Током њеног председавања значајно су унапређени контролни механизми рада овог Oдбора над службама безбедности. 

Била је и члан Одбора за европске интеграције, члан Заједничког одбора за стабилизацију и придруживање, члан Сталне делегације при парламентарној скупштини Савета Европе, шеф делегације Централноевропске иницијативе, као и председник Групе пријатељства са Турском.

За министра без портфеља задуженог за европске интеграције у Влади Републике Србије први пут је изабрана 27. априла 2014. године. Након ванредних парламентарних избора, 11. августа 2016. године, реизабрана је за министра без портфеља задуженог за европске интеграције.

На функцију министра за европске интеграције у Влади Републике Србије изабрана је 29. јуна 2017. године.

Добитник је награде „Најевропљанин“ за 2015. годину коју за област политике и још пет категорија додељује организација Прва европска кућа. У мају 2015. године, у Скупштини града Београда додељена јој је награда „Дуга“ коју за допринос борби против хомофобије и трансфобије додељује Геј стрејт алијанса.

Члан је Главног одбора и Председништва Српске напредне странке. Одлуком председника странке именована је за интернационалног секретара Српске напредне странке.

Говори енглески језик, служи се немачким језиком.