Укључивање Републике Србије у програм европске територијалне сарадње Интеррег Европа 2021-2027

17. јaнуар 2024. | Србија

Укључивање Републике Србије у програм европске територијалне сарадње Интеррег Европа 2021-2027

У току је укључивање Србије и других држава кандидата у програм међурегионалне сарадње Интеррег Европа, који суфинансира Европска унија. Програм подржава јавне управе широм Европе како би се смањиле разлике у нивоима развоја, раста и квалитета живота. Фокус програма је на препознавању добрих пракси и размени искустава у циљу унапређења политика регионалног развоја. Програмске активности се реализују кроз јавне позиве за пројекте и програмску платформу за унапређење политика.

Програм подржава размену искуства у оквиру следећих циљева Кохезионе политике ЕУ: Паметнија Европа, Зеленија Европа, Боље повезана Европа, Социјалнија Европа, Европа ближа грађанима и Боље управљање на регионалном нивоу. Корисници програма могу бити органи јавне управе као и организације релевантне за политике регионалног развоја (развојне агенције, привредне коморе, универзитети, невладине организације и др.).

Програмска платформа за унапређење политика пружа могућност за умрежавање са партнерима широм Европе и садржи корисне информације о добрим праксама и постојећим пројектима. Од 2024. године корисници из нових земаља учесница ће добити приступ стручним рецензијама. Наше институције ће имати могућност да се укључе у текуће пројекте, као и да доставе нове пројектне предлоге путем јавног позива који се очекује у марту 2024. године. Тим поводом на Програму је планиран догађај који ће окупити потенцијалне кориснике 20-21. марта 2024. у Антверпену (Белгија), линк за пријаву.

Позивамо заинтересоване институције да:

Министарство за европске интеграције организовало је инфо-дан у сарадњи са Заједничким секретаријатом овог програма. Том приликом представљене су најважније програмске информације – сврха, тематске области и правила програма.  

Презентације са догађаја могу се преузети овде.

Више детаља о програму доступно је на следећем линку.

Све даље информације могу се добити путем мејла на адресама: jelena.djorgovic@mei.gov.rs, ivana.davidovic@mei.gov.rs