Предузетничке идеје средњошколаца и студената из Србије проглашене најбољим у Јадранско-јонском региону

31. мај 2023. | Сарајево

Предузетничке идеје средњошколаца и студената из Србије проглашене најбољим у Јадранско-јонском региону

На међународном такмичењу за најбоље предузетничке идеје младих из десет земаља Јадранско-јонског региона, прво место освојили су средњошколци и студенти из Србије.У оквиру Осмог форума Стратегије ЕУ за Јадранско-јонски регион (EUSAIR), 24. и 25. маја, у Сарајеву, одржано је такмичење 'Попри' (POPRI EUSAIR YOUTH), где се 300 тимова младих из целог јадранско-јонског региона такмичило у осмишљавању иновативних пословних идеја.

Попри је такмичење које од 2004. године промовише предузетништво као модел развоја знања и активног учешћа младих у креирању сопствене будућности. Иницијатива је покренута у Словенији, да би регионални значај добила 2021. године, када је Приморски технолошки парк успоставио сарадњу са партнерима из јадранско-јонског региона који желе дугорочно да подрже и охрабре младе људе и подрже њихове иницијативе. Ово је већ трећа година заредом да студенти из региона имају прилику да прикажу своје иновативне идеје. Оцењивао их је међународни жири, укључујући и представнике Европске комисије.

EUSAIR форум сваке године окупља високе представнике целе Јадранско - јонске регије. Будући да је ове године EUSAIR стратегијом председавала Босна и Херцеговина, завршни догађај је организован у Сарајеву, уз садржајан програм и присуство великог броја учесника из региона, окупљених у раду на Стратегији. Једна од најзначајнијих тема била је утицај EUSAIR- а на процес приступања земаља Западног Балкана Европској унији, али је доста панела било посвећено младима, одливу мозгова, као и јачању компетенција и вештина у земљама региона.

Више информација о Форуму и одржаним панелима можете пронаћи  на страници посвећеној догађају на линку: https://www.adriatic-ionian.eu/event/8th-annual-eusair-forum/.