Помоћ ЕУ од 165 милиона евра за енергетски сектор Србије

14. фебруар 2023. | Београд

Помоћ ЕУ од 165 милиона евра за енергетски сектор Србије

Министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије Тања Мишчевић и заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Пламена Халачева потписале су данас, у присуству председника Републике Србије Александра Вучића, Финансијски споразум за пакет енергетске подршке Европске уније Србији, вредан 165 милиона евра.

Споразум је потписан у Националном диспечерском центру „Електромрежa Србије”, а догађају су присуствовали и потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали, министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић и генерални директор „Електромрежа Србије” Јелена Матејић.

Реч је о споразуму којим је нашој земљи предвиђена помоћ како би се лакше изборила са актуелном енергетском кризом. Новац се ставља на располагање за спровођење енергетске мапе пута Владе Србије, која описује на шта би требало да се потроше средства ЕУ.

План садржи већи број мера, као што су давање субвенција за угрожена домаћинства, а захваљујући томе током ове године биће заштићен најмање исти број домаћинстава као и 2022. године. Предвиђено је да тај број постепено порасте на 190.000 домаћинстава до краја 2023. године.

Друга мера представља заштиту малих и средњих предузећа од високих цена струје како би им се помогло да наставе са радом упркос високим ценама електричне енергије. Од тога ће имати подршку најмање исти број предузећа као и претходне године, односно најмање 70.000.

Трећа мера је уштеда енергије кроз подстицај потрошачима електричне енергије, а четврта повећана конкуренција на тржиштима гаса и електричне енергије, што подразумева раздвајање и сертификацију свих оператера гаса, отварање тржишта гаса и спровођење аукција за произвођаче електричне енергије из обновљивих извора.

Пета мера је енергетска безбедност која подразумева суфинансирање пројеката и усвајање инвестиционих планова у електроенергетском, нафтном и гасном сектору.

Шеста мера се односи на промовисање енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије, а подразумева шему субвенција домаћинствима у стамбеним зградама са више породица за спровођење мера енергетске ефикасности и субвенциoнисање соларних панела, топлотних пумпи за приватне куће, мала и средња предузећа и јавне зграде.   

Извор: Влада Републике Србије