Отворена фото изложба „Примењена носталгија“

25. новембар 2022. | Београд

Отворена фото изложба „Примењена носталгија“

Изложба фотографија „Примењена носталгија“, коју организује Министарство за европске интеграције поводом чешког председавања Саветом Европске уније, отворена је данас у Народној библиотеци Србије, где траје до 10. децембра.

Отварању изложбе су присуствовали министар спољних послова Ивица Дачић, министарка за европске интеграције Тања Мишчевић, шеф Делегације ЕУ Емануеле Жиофре, амбасадор Чешке Томаш Кухта и управник Народне библиотеке Србије Владимир Пиштало.

Ауторка из Србије Снежана Крстић боравила је у Прагу и фотографисала места, сцене и људе који су је подсетили на Београд, а истовремено је Чех Давид Тешински у главном граду Србије проналазио сличности са чешким главним градом.

Пројекат „Примењена носталгија“ замишљен је као серија заједничких изложби фотографија аутора из Србије и једног из земље председавајуће ЕУ, а идеја је да се тако унапреди културна размена и промовишу европске вредности.

Мишчевић је оценила да су аутори Крстић и Тешински одлично урадили посао и да је изложба „још један лепи излаз Србије у Европу“, као и да ће бити отворена и у Прагу 5. децембра.

„Праг је увек био прозор за елиту са наших простора, посебно Србије у учењу вредности и вештина. Данас са Чешком и осталим чланицама морамо доказати да апсолутно припадамо тим вредностима“, истакла је Мишчевић.

Дачић је поздравио све активности које доприносе стварању што бољих веза и интеракција са ЕУ.

Према његовим речима, председавања ЕУ „релативно брзо пролазе, али за шест месеци постоји простор да додатно унапредимо односно са земљом која председава“.

Захваливши се Чешкој на председавању ЕУ, Дачић је рекао да ће се Србија трудити да развија билатералне односе и ствара што бољу атмосферу међусобног разумевања.

„Основна порука је да настављамо наш европски пут и жељу да хармонизујемо законодавство и друштвену праксу са вредностима ЕУ. Знамо да то није лако, али то је пре свега у нашем интересу“, нагласио је Дачић.

Жиофре је истакао да изложене слике показују „шта нам је заједничко - да волимо шетати, откривати делове градова, да седимо у кафићима и слушамо музику“.

„Сваки пут кад посетим овакву изложбу тешко ми је да одредим шта је Београд, а шта Праг. Ове фотографије причају причу, инспиришу да наставимо са нашим путем, говоре да смо сви заједница и део истог пројекта“, нагласио је Жиофре.

Кухта је приметио да је изложба „добар показатељ сличности наших престоница, која се може пренети и на друге градове“ и да „без обзира одакле смо, можемо пронаћи део своје домовине и осећати се као код куће“.

„Наше народе спајају изузетни односи и сарадња, припадамо истој европској породици у којој је Србија суштински, а наћи ће се званично уласком у ЕУ“, рекао је Кухта.

Према његовим речима, до тада ће Србија као и протеклих година моћи да рачуна на снажну и искрену подршку Чешке на путу европских интеграција.

Пиштало је у свом обраћању рекао да се на фотографијама изложбе преплићу Београд и Праг, „стари пријатељски град“ Карела Чапека, Беџиха Сметене, Јиржија Менцла, али и „Николе Тесле и бројних српских студената“.

Подсетивши да је изложба део активности Министарства за европске интеграције Србије, Пиштало је, између осталог, подсетио и да је у Прагу зграду српске амбасаде чехословачки председник Томаш Масарик поклонио краљу Александру.

„Изложба слави пријатељство наших народа, културну сарадњу и европске интеграције“, поручио је Пиштало.

Извор: Танјуг
Фото: Танјуг и Зоран Илић