Идеје за будућност на страницама календара ЕУ ПРО Плус програма за 2022. годину

24. децембар 2021. | Београд

Идеје за будућност на страницама календара ЕУ ПРО Плус програма за 2022. годину

Александра Ивић, ученица Уметничке школе из Ниша добитница је прве награде на конкурсу за календар ЕУ ПРО Плус програма за 2022. годину, док су друго и треће место припали Милици Стевановић из Прве нишке гимназије „Стеван Сремац“ и Наталији Павличевић из Средње школе из Блаца. Према гласовима публике и стручног жирија оне су најбоље одговориле на тему такмичења „Твоје идеје, твоја будућност“, док је Гимназија Краљево проглашена је за најбољу школу на основу ангажовања и преданости приликом припрема школског такмичења.

Европска унија (ЕУ) у партнерству са Министарством за европске интеграције и УНОПС-ом деценију уназад путем овог ликовног такмичење подстиче и награђује талентоване и креативне ученице и ученике који желе да активно допринесу развоју својих локалних заједница. Овогодишња тема „Твоје идеје, твоја будућност“ је подстакла младе уметнике и уметнице из 22 средње школе југоисточне и југозападне Србије на размишљање шта би њихов град учинило бољим местом за живот младих, као и шта би они сами могли да учине да унапреде свој и живот своје заједнице.  

 „ЕУ је 2022. годину прогласила Европском годином младих како би поновно у средиште пажње ставила стварање перспектива за младе људе који су највише били погођени пандемијом. То  значи да ће бити уложени већи напори да се приоритети младих укључе у релевантне политике и у доношења одлука, али овај процес је двосмерна улица и захтева ваше ангажовање, и да се ваш глас чује”, поручио је Мартин Клауке, шеф сектора за управљање пројектима Делегације Европске уније у Србији током онлајн проглашења победника такмичења.  „Својим радом сте показали велику свест о потребама и могућностима које би побољшале ваш живот у родном граду, а вашим идејама сте допринели стварању боље, зеленије, инклузивније будућности у Европи”, истакао је Клауке честитајући победницима на оствареном успеху и посвећеном раду чак и отежаним околностима узрокованим пандемијом ковида 19.

Пристигли радови показали су да су млади свесни значаја очувања животне средине, коришћења обновљивих извора енергије, али и потребе да се у њиховим местима отварају нове фабрике и нова радна места. Такође ђаци су кроз радове исказали да им недостаје забавних али и образовних садржаја, као и да препознају природно и културно наслеђе из своје околине које треба да се сачува и туристички промовише.

 „Кроз радове смо могли да видимо надахнуте идеје, иновативне и што нама као државним службеницима важно и практично оствариве идеје како да се побољша живот у локалним срединама и младих али и свих осталих грађана у Србији. Министарство за европске интеграције ће ове и наредне године настојати да се  кроз Конференцију о будућности Европе, платформу коју је покренула Европска унија, представимо и омогућимо да се чује и глас младих из Србије а и ово је један од начина на који идеје о заједничкој будућности свих нас европском континенту могу да буду предочене свима са којима континент делимо”, рекла је Ивана Ђурић, из Министарства за европске интеграције честитајући ђацима али и професорима који су подстакли ученике да се пријаве као и да развијају свој таленат.

„Јако је лепо када кроз активности које спроводимо са младима, као што је ово ликовно такмичење, добијемо ваше идеје и увид у решења за проблеме које сте препознали у свом окружењу. Још лепше је када видимо да су те идеје оствариве, и да их у неким случајевима већ и постепено уводимо у пројекте које спроводимо”, рекла је Оливера Костић, менаџерка ЕУ ПРО Плус програма, и позвала младе да прате рад програма на интернет страници и друштвеним мрежама јер ће се “ЕУ ПРО Плус једним делом интензивно бити усмерен на вас, младе, како би ваше идеје расле, изразиле у стварност а онда и у вашу будућност”.

 „Тема конкурса ме је инспирисала  и драго ми је што смо ми млади имали прилику да изразимо своје ставове али и проблеме. Мој рад би требало да инспирише становнике мога града да више обраћају пажњу на природу, екологију и бављење физичком активношћу, а садњом дрвећа доприносимо очувању наше околине”, рекла је Александра Ивић,  ученица Уметничке школе Ниш, која је победница овогодишњег такмичења.

На страницама календара ЕУ ПРО Плус програма за предстојећу годину поред прва три награђена рада наћи ће се и радови Анђеле Бучић из Ниша, Ивоне Тасић из Лесковца, Аише Кркушић из Новог Пазара, Алексе Петровића из Димитровграда, Ђорђа Рвовића из Нове Вароши, Мартине Иванов из Димитровграда, Хане Црнишанин из Новог Пазара, Наталије Живадиновић из Алексинца и Мине Лучић из Крушевца.

Аутори и ауторке ових 12 радова награђени су лаптоп и таблет рачунарима и мобилним телефонима, док је Гимназија Краљево као награду освојила лаптоп и пројектор. Резултати ликовног такмичења  могу се наћи на интернет страници програма ЕУ ПРО Плус програма https://euproplus.org.rs/svirezultati/rezultati.