Конференција „Млади Србије о будућности Европе – идеје и визија“

09. децембар 2021. | Београд

Конференција „Млади Србије о будућности Европе – идеје и визија“

Министарство за европске интеграције организује конференцију „Млади Србије о будућности Европе – идеје и визија“, у петак, 10. децембра 2021. године, с почетком у 11 часова. Конференцију ће отворити Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције Републике Србије, а у уводном панелу учесницима ће се обратити и Вања Удовичић, министар омладине и спорта Републике Србије, Дамјан Бергант, амбасадор Републике Словеније у Београду, као државе председавајуће Савету ЕУ, Матеја Норчич Штамцар, заменик шефа Делегације Европске уније у Републици Србији, проф. др Владан Ђокић, ректор Универзитета у Београду и Михаило Весовић, директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију у Привредној комори Србије.

Министарство за европске интеграције овај догађај организује као допринос Србије платформи Европске уније  „Конференција о будућности Европе“. Циљ скупа јесте да подстакне јавни дијалога о темама у вези са развојем ЕУ, као и активнијим укључивањем грађана у изградњу модерне Европе. Тема – млади и њихови ставови о овим питањима, одабрана је као прва, на основу које треба да се даље обликују смернице и циљеви европске интеграције Србије. Ова тема уједно је и једна од девет приоритетних које је Европска унија дефинисала као кључне за сопствену будућност.

Резултат ове конференције биће и припрема документа са закључцима и препорукама у вези са младима и Европом, који ће се заснивати на садржини излагања са конференције и на материјалу који заинтересована јавност буде доставила Министарству на ову тему. Такав документ постаће део званичног предлога Републике Србије за допринос дискусији на европском нивоу, а у оквиру „Конференције о будућности Европе“. Више о овој платформи на линку: https://futureu.europa.eu/?locale=en.

Конференција је отворена за јавност, а након уводних излагања омогућено је и медијско праћење доделе диплома награђеним  студентима на конкурсу за избор најбољих студентских радова о ЕУ, који је Министарство за европске интеграције расписало и ове године. Дипломе студентима уручиће министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.