Отворен ликовни конкурс за календар ЕУ ПРО Плус програма за 2022. годину „Твоје идеје, твоја будућност“

26. октобар 2021. | Београд

Отворен ликовни конкурс за календар ЕУ ПРО Плус програма за 2022. годину „Твоје идеје, твоја будућност“

Развојни програм ЕУ ПРО Плус позива ученике и ученице средњих школа и гимназија из 99 градова и општина  да учествују у ликовном конкурсу на тему „Твоје идеје, твоја будућност“. Овим конкурсом Делегација Европске уније (ЕУ) у сарадњи са Министарством за европске интеграције наставља више од деценије дугу традицију и награђује талентоване ђаке и ангажоване школе и подстиче младе да буду активни чланови заједница у којима живе.

Овогодишња тема „Твоје идеје, твоја будућност“ треба да мотивише младе у регионима Шумадије и западне и Јужне и источне Србије да размисле, а затим у ликовном формату и прикажу који би пројекат учинио њихов родни град бољим местом за живот младих, које промене би они сами могли да покрену а које би користиле свим члановима заједнице, и шта би то њих, младе, задржало да остану да живе и раде у својим родним местима. 

„На свим нашим ликовним такмичењима до сада, учесници су нам помагали да боље сагледамо изазове и прилике за развој кроз очи младих који живе у локалним заједницама са којима сарађујемо, те смо тако добијали и предлоге и идеје како да унапредимо наше активности па самим тим и квалитет живота на локалу. Надамо се да ће ова тема да активира младе да осмисле идеје и пројекте  које би у значајној мери допринели бољем животу младих и стварању услова за њихов живот, образовање и рад у свим местима у земљи”, рекла је Оливера Костић, менаџерка програма ЕУ ПРО Плус.

Ђаци, као и шира јавност, ће моћи да гласају онлајн, на интернет страници програма ЕУ ПРО Плус, и тако одаберу својих 12 фаворита из сужене конкуренције од 20 радова, коју ће претходно одабрати интерни жири. Онлајн гласање се отвара након затварања конкурса и траје пет дана. Глас публике учествоваће као пети члан жирија и уз тај глас чланови жирија ће направити избор од 12 најбољих радова који ће се наћи на страницама календара ЕУ ПРО Плус програма за 2022. годину. 

Аутори и ауторке ових 12 радова биће награђени лаптоп и таблет рачунарима и мобилним телефонима, док у складу са досадашњом традицијом позивамо школе да организују интерна школска такмичења на којима ће изабрати радове за учешће на конкурсу, а школа која се покаже као најбоља у ангажовању и организацији добиће као награду лаптоп и пројектор.

Конкурс је отворен до 25. новембра 2021. године, а пропозиције су доступне на интернет страници ЕУ ПРО Плус програма.