Ј. Јоксимовић с министрима Варгом и Сијартом

08. септембар 2021. | Будимпешта

Ј. Јоксимовић с министрима Варгом и Сијартом

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас у Будимпешти са министром правде у Влади Мађарске Јудит Варгом о приступању Србије Европској унији, билатералним питањима и актуелним односима у региону.

Министар Јоксимовић нагласила је, као и приликом синоћњег сусрета са Петером Сијартом, министром спољних послова и трговине Мађарске, да Србија високо цени подршку Мађарске европској интеграцији наше земље, а посебно ангажовање нашег суседа како би примена измењене методологије политике проширења ЕУ била што ефикаснија и што пре довела до убрзања приступног процеса, наведено је у саопштењу ресорног министарства.

„Мађарска у потпуности сагледава све реформске активности Владе Србије, нарочито оне од значаја за достизање мерила за наставак преговора“, рекла је Јоксимовић.

Јудит Варга је изјавила да се Мађарска искрено залаже за европски пут наше земље, као стратешког партнера.

Сагласила се са изјавом министра Сијарта, који је претходно, у разговору са Јоксимовић нагласио да се Мађарска залаже за чланство Србије у ЕУ, јер без држава из приступног процеса ни сама Унија не може бити у потпуности целовита.

Мађарски министри сложили су се да су Западни Балкан и Србија, као највећа земља региона, део Европе без којег ЕУ не може да се адекватно суочава са глобалним изазовима данашњице.

Јоксимовић и Варга посебно су истакле да начин на који се, по највишим европским стандардима, остварују права српске и мађарске мањине у њиховим земљама, може бити пример за све у региону.

Сагласиле су се да су обе земље спремне да та и сва остала искуства у вези са европском интеграцијом поделе са заинтересованим партнерима на Западном Балкану с циљем што брже и свеобухватније конвергенције региона са ЕУ.

Јоксимовић и Варга разговарале су и о Конференцији о будућности Европе.

Мађарска се залаже да и партнери са Западног Балкана учествују у раду Конференције јер је то прилика да презентују своје виђење о будућности ЕУ која је на добробит свих грађана, како оних из држава чланица тако и оних који су из земаља које су у процесу приступања.

Јоксимовић је информисала саговорницу да је Влада Србије већ отпочела припреме за активни допринос грађана Србије у дебати и праћењу Конференције.

Како је најављено, данас ће министри Јоксимовић и Сијарто потписати и Годишњи план рада 2020-2021. на основу Меморандума о разумевању између Владе Мађарске и Владе Републике Србије о стручној помоћи за приступне преговоре Републике Србије Европској унији.

Извор: Танјуг