Ј. Јоксимовић и Милер: Развојна помоћ Немачке за одрживи развој

06. септембар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић и Милер: Развојна помоћ Немачке за одрживи развој

Министар за европске интеграције и национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић састала се данас са Клаусом Милером, новим регионалним директором Немачке развојне банке (KFW) за југоисточну Европу и Турску, са којим је разговарала о приступању Србије Европској унији и помоћи Немачке у реализацији пројеката који то приступање значајно убрзавају.

Јоксимовић је упознала саговорника са активностима које Влада Србије спроводи како би појачала динамику процеса европске интеграције у складу са ревидираном методологијом политике проширења ЕУ.

„Имајући у виду да смо достигли сва мерила неопходна за кластере 3 - Конкурентност и инклузивни раст и 4 - Зелени договор и одржива повезаност, очекујемо да ће до краја године наши европски партнери валоризовати наш рад и формалним напретком у преговорима“, рекла је Јоксимовић, а саопштило Министарство за европске интеграције.

Нагласила је да су сектори енергетике и заштите животне средине и климатских промена, који су и највећа подручја развојне сарадње са Немачком, кључни за постизање циљева одрживог развоја предвиђених Зеленом агендом, као инструментом Зеленог договора ЕУ за Западни Балкан, а кроз процес европске интеграције Србије.

Клаус Милер је изјавио да је сарадња са Србијом веома важна за организацију из које долази, нарочито имајући у виду до сада остварену сарадњу, као и улогу Србије у региону.

„Немачка развојна банка подржала је са више од милијарду евра пројекте које смо заједнички изабрали као стратешки приоритетне за европску интеграцију Србије и свеукупни ваш развој“, подвукао је Милер и изразио уверење да ће будући заједнички рад бити још плодотворнији.

Јоксимовић и Милер посебно су разговарали о могућностима за додатно унапређење координације донаторске помоћи секторским политикама, пре свега о оптимизацији и што ефикаснијем коришћењу средстава која нам на располагање стављају билатерални и међународни донатори, а пре свега Европска унија кроз претприступне фондове.

Извор: Танјуг