Индустријска зона у Бојнику биће готова следеће године

02. август 2021. | Бојник

Индустријска зона у Бојнику биће готова следеће године

Премијерка Ана Брнабић и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић обишле су данас индустријску зону Косанчић у општини Бојник, која ће, како се очекује, бити завршена 2022. године. Брнабић је навела да је Европска унија у тај пројекат уложила милион евра, а да је из државног буџета дато додатних 219.000 евра.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић подсетила је да је у Бојнику била пре скоро две године и да јој је тада додељена плакета за допринос због пројекта индустријске зоне Косанчић.

„Стварно сам се потрудила да помогнемо да добијете ових милион евра за агробизнис зону у Косанчићу која је врло важна. Међутим, да бисмо сви били поносни и задовољни, а не да бисмо делили плакете једни другима, ми морамо ово да реализујемо јер од овога ви морате да имате директну корист“, истакла је Јоксимовић.

Навела је да на томе мора да ради и локална самоуправа, а не да се све чека из Београда.

„Сви заједно да радимо и да видимо како можемо да оживимо овај велики пројекат. Добра ствар је да је ових милион евра заиста наменски потрошено, урађене су приступне саобраћајнице и све што је било неопходно од инфраструктуре да би инвеститори овде дошли", рекла је Јоксимовић.

Навела је и да је реч о површини од 53 хектара од којих ће 33 хектара бити пољопривредно земљиште, док је остатак намењен за индустријска постројења.

„Ово је једна од развојних шанси општине Бојник јер се већина становништва ту бави пољопривредом, а да бисмо то унапредили морамо да доведемо инвеститоре. То је велики задатак за све нас“, рекла је Јоксимовић.

Захвалила је ЕУ која је издвојила милион евра, наводећи да то није мало ни за велике градове, а камоли за мање место као што је Бојник.

„Верујем да ћете сви уложити своје напоре да од овога ви и ваша деца имате корист и да можете да останете овде и живите боље. Ми вам обећавамо да ћемо и даље радити све што је до нас да помогнемо, али вас молим да сви будемо активни и да не чекамо само шта ће неко да донесе, већ да посебно локална самоуправа и председник општине ураде свој део посла јер то је оно како можемо да реализујемо пројекте“, рекла је Јоксимовић.

Најавила је да креће нова перспектива ЕУ ПРО, односно подршка Европске уније локалном развоју.

„Јабланички округ је до сада прилично добро користио ова средства. Сада иду нови позиви где ће бити више од 45 милиона евра на располагању и позивам све општине у Јабланичком округу да припремају овако добре пројекте, посебно оне који су везани за одрживу пољопривредну производњу и да покренемо овај крај", рекла је Јоксимовић.

Како је навела, тим је средствима урађено прво комунално опремање „онога што ће бити индустријска зона у Бојнику“.

Брнабић је навела да је завршено 50 одсто посла и да преосталих 50 одсто треба да финансира локална самоуправа, али да ће се видети колико то Бојник може да „изгура“.

Уколико то не буде могла, видеће се колико Министарство привреде може да помогне из буџета како би се завршило комунално-инфраструктурно опремање, а индустријска зона Косанчић припремила за неког страног инвеститора, објаснила је.

Поручила је, међутим, да Србија треба више да се ослања на домаће знање и способности јер, како је навела, у Бојнику има 1.650 регистрованих пољопривредних газдинстава.

„Треба да видимо шта је то што можемо да урадимо да помогнемо вама да ојачате, шта је то што још кроз подстицаје можемо да вам дамо за садни материјал, додатну едукацију, електрификацију поља, наводњавање - све оно што вашу производњу може да учини конкурентнијом и одрживијом, па онда да ви уствари будете корисници ове индустријске зоне. То је оно на чему морамо да радимо сваки дан“, казала је Брнабић.

Навела је и да Јабланички округ може да буде један од кључних туристичких центара Србије и додала да ће свему томе допринети и иницијатива „Отворени Балкан“ и све оно што је председник Србије Александар Вучић договорио приликом посете Скопљу.

„Велики део производа који одавде иду, иду у Северну Македонију. Одавде ће наши привредници највише користи имати захваљујући иницијативи „Отворени Балкан“. Јасна је перспектива пред нама, знамо шта треба да урадимо, гурамо даље и будите не само стрпљиви већ се и борите заједно са нама јер од сваког од нас зависи како ће изгледати наша земља", поручила је Брнабић.

Отправница послова у Делегацији ЕУ у Србији Матеја Норчић Штамцар рекла је да је циљ пројекта у који је ЕУ инвестирала милион евра да се привуче више инвеститора и повећа број радних места и економски капацитет не само општине Бојник, већ и целог тог краја.

Председник општине Бојник Небојша Ненадовић рекао је да руководство те општине улаже огромне напоре јер, како каже, желе да остану упамћени по томе да су Бојник успели да изведу из 40 најнеразвијених општина у Србији.

„Да бисмо то урадили, даноноћно радимо и припремамо разне пројекте које желимо да реализујемо како са прекограничном сарадњом са Бугарском, тако и с нашим министарствима. Један од успешних пројеката које смо урадили је управо овај у Косанчићу. Ово је место које ће, надам се, бити препород за нашу општину јер овде очекујемо нове погоне, нова радна места и нове инвестиције", рекао је Ненадовић.

Извор: Танјуг