Ј. Јоксимовић: Регионалне иницијативе омогућавају стабилност

23. јул 2021. | Брдо код Крања

Ј. Јоксимовић: Регионалне иницијативе омогућавају стабилност

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је данас да су све регионалне иницијативе потпорни стуб и катализатор сарадње у региону, да нису замена за евроинтеграције, као и да служе да се свим грађанима у региону омогући виши животни стандард и за обезбеђивање мира и стабилности.

Јоксимовић је то казала реагујући на излагање министра иностраних послова привремених приштинских институција Донике Гервале Шварц, која је данас на Неформалном састанку ЕУ министара у Словенији навела да поједини „играчи у региону подривају ЕУ“ иницијативама попут мини Шенгена.

Гервала Шварц је министрима држава чланица ЕУ пренела своју оцену да је концепт мини Шенгена „проблематичан“ и „опасан по стабилност и мир у региону“.

Јоксимовић је поручила Гервали Шварц да неће Приштина одређивати Србији, Северној Македонији и Албанији у којим ће иницијативама учествовати и да ли ће сарађивати или не.

Истакла је да су вредности регионалних иницијатива добра сарадња, стална комуникација по различитим основама и да свакако нису замена за европске интеграције, већ потпорни стуб и катализатор регионалне сарадње који би требало да доведе до динамичнијег процеса европских интеграција.

„То су иницијативе које су на добровољној основи и нико не спречава никога ни да учествује, нити да не учествује. То је ствар процене и политичког поверења“, казала је Јоксимовић додајући да је иницијатива у којој су Србија, Северна Македонија и Албанија - мини Шенген, а чији ће назив ускоро бити промењен, отворена за све друге.

Према њеним речима, та иницијатива је још један формат којим се повећава ниво поверења једних према другима, а што је потребно пре свега зарад економског интереса грађана у региону.

Јоксимовић истиче да то не значи да се на тај начин умањује значај свих других регионалних иницијатива.

У том смислу наводи, да је Србија била један од првих иницијатора и Берлинског процеса који је, како каже, много тога доброг донео и који има елемент сарадње у области економије, регионалног економског простора.

Према њеним речима, дебата око „дуплирања иницијатива“ отворила се синоћ на неформалној вечери коју је организовао саветник словеначког премијера задуженог за европска питања, а на којој су били само представници земаља Западног Балкана.

Додаје да је током дебате било потпуно јасно да не деле сви исти ентузијазам и интересовање за регионалне иницијативе и додаје да су отворили и питање дуплирања.

„Та дуплирања нису покушаји никаквог ниподаштавања било које иницијативе, већ само додатни канали комуникације који по одређеним темама имају извесне разлике, али су допринос сталној комуникацији, сарадњи и ономе што грађани региона очекују од лидера у региону, а то је бољи живот, квалитетнији живот, виши животни стандард, добра сарадња, мир, стабилност, убрзан процес европских интеграција и наравно опоравак од пандемије“, истакла је.

Нагласила је да Србија подржава све присутне и „живе“ регионалне иницијативе и додаје да ће увек у њима учествовати.

Јоксимовић каже да је лидерима у региону који се противе одређеним иницијативама указала на то да је много иницијатива постојало у последњих 20 и више година које су се преклапале по питањима или темама на које су се фокусирале.

„Ако је инициран Берлински процес, да ли је требало укинути Брдо Бријони процес? Наравно да није, нити је ико о томе размишљао. Ради се о томе да стално отварамо нове платформе за комуникацију јер је то једино лековито и могуће решење за проблеме који и даље постоје у региону“, указала је Јоксимовић.

Како каже, Србија, Северна Македонија и Албанија су се фокусирале на економску сарадњу, а она је и представницима региона, али и министрима земаља чланица ЕУ, пренела добре макроекономске показатеље које Србија бележи на том пољу.

„Ти показатељи су стабилно добри, што не значи да се уљуљкавамо, већ радимо и даље - Влада у синергији са председником и управо све те иницијативе имају за циљ да свима нама донесу ту економску стабилност у временима када и министри Европске уније изражавају забринутост“, додаје.

Према њеним речима, отворена су и бројна питања сарадње и опоравка од пандемије и проширења и показан је мањак ентузијазма свих у региону који очекују конкретне кораке на европском путу, посебно од Албаније и Северне Македоније што је, оценила је, и очекивано.

„Пренела сам јасно да Србија подржава европске интеграције у региону, пре свега Северне Македоније и Албаније и да то концидира регионалним иницијативама“, каже.

Наводи и захвалност Словенији што је на овакав састанак позвала и представнике региона наводећи да је тиме Словенија показала да је дефинитивно решена и одлучна да током свог председавања, до краја ове године, врати на агенду тему проширења, али и тему Западног Балкана.

„Нису све земље чланице толико наклоњене у овом тренутку процесу проширења, али важно је што на самом почетку Словенија показује да оно што је најавила и почиње да спроводи у дело“, наводи Јоксимовић.

Извор: Танјуг