Ј. Јоксимовић: Естонска подршка европским интеграцијама и регионалној сарадњи

08. октобар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Естонска подршка европским интеграцијама и регионалној сарадњи

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се данас са амбасадором Републике Естоније Кристи Карелсон, са којом је разговарала о актуелностима у процесу европских интеграција Србије, актуелном Извештају Европске комисије о напретку Србије и Економско-инвестиционом плану за Западни Балкан, као и о билатералним односима двеју земаља.

Јоксимовић је током састанка нагласила да је чланство Србије у Европској унији кључни циљ ка чијем остварењу воде све стратешке политике Србије, а које усаглашено спроводе Влада и председник Републике.   
Како се наводи у саопштењу, Јоксимовић се захвалила на подршци коју у процесу приступања наша земља добија од Естоније, као и на експертској помоћи у реформским процесима. 

Јоксимовић је коментарисала Извештај о напретку Европске комисије и казала да оцена темпа није иста у свим областима, имајући у виду њихову сложеност, обим и околности услед пандемије, али је значајно да је у већини области забележен одређени напредак и да ниједна област не бележи назадовање. 

„Извештај смо схватили као позив на убрзање реформи, а тиме и преговарачког процеса“, нагласила је Јоксимовић и подвукла да ће „нова Влада свакако уважити препоруке из Извештаја и детаљно анализирати критике, како би у областима у којима има објективних кашњења, додатно убрзала реформе“.

Амбасадорка Карелсон је истакла да ће Естонија наставити да континуирано подржава европске интеграције Србије, посебно указујући на естонске примере добробити од реформи на путу ка чланству и по ступању у ЕУ.  

„Балтичке земље представљају пример успешне регионалне сарадње и то је уједно један од разлога због којих својим искуствима додатно помажемо Србији и њеним суседима у постизању економског напретка и политичке стабилности“, указала је Карелсон. 

Истакла је да је интерес Естоније као државе чланице и целокупне Европске уније да се превазиђу сви изазови сарадње у региону, да Западни Балкан буде потпуно отворено тржиште за кретање људи и капитала. 

У том смислу, Карелсон је истакла да је Србија конструктиван и кредибилан партнер на остварењу тог циља.  

Током састанка посебно је било речи о користима које ће за регион и за Србију имати Економско-инвестициони план улагања Европске уније у свеобухватни економски и друштвени развој Западног Балкана.

Извор: Танјуг