Јоксимовић Минићки: Осавремените и иновирајте рад Европског покрета, не брините за МЕИ

30. август 2020. | Београд

Јоксимовић Минићки: Осавремените и иновирајте рад Европског покрета, не брините за МЕИ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић поручила је данас председници Европског покрета у Србији Јелици Минић, која је оценила да је рад МЕИ летаргичан, а да европски пут Србије иде брзином пужа, да је Европски покрет једини који је успешно годинама летаргичан и да би требало да осавремени и иновира рад  те организације и да не брине за МЕИ.

„Једино ко је успешно годинама летаргичан је Европски покрет, који добро осећа да је изгубио кредибилитет и замајац јер се напунио летаргичним представницима некадашње проевропске умишљене авангарде који мисле да су самоизабрани и позвани да воде европски процес“, рекла је Јоксимовић.

Она је оценила да су брзина пужа и летаргија најбољи самоопис који су дали себи представници Европског покрета који мисле деценију и више да су недодирљиви јер носе светлост европске идеје која их је давно превазишла. „Углавном су отишли из државног система онда када се показало да немају довољно иновираног знања, талента, а ни марљивости и енергије да прате обухватан и стратешки широк оквир послова који је пратила и измењена структура, од канцеларије у Министарство“, рекла је Јоксимовић и додала да су „проповедници и критичари брзине европског пута Србије држали водећу идеју европских интеграција коју су наводно промовисали и заговарали на нивоу канцеларије“. 

„Дакле, без стриктне и јасне структуре која ће имати капацитет да координира укупан процес преговора, координацију активности на интерресорном нивоу и програмирање ИПА фондова и припреме за структурне фондове. Па им се није посебно допало што је министарство формирано у пуном капацитету 2017. године и што им министар није по вољи, јер њихов кружок је изгубио своју умишљену припадајућу мисију“, истакла је Јоксимовић.

Она је нагласила да су мисију спроводили тако да је требало да прође 14 година од 2000. да се отворе званични преговори са ЕУ, и то не за време политичке структуре коју Европски покрет и њихов председник Минић подржава. 

„Јер су од реформи спроводили једно велико ништа. Али смо ми као странка која је окосница Владе и те 2014. и Вучић као тадашњи премијер, а сада председник, и ја као ресорни министар од 2014. до данас, започели најзначајније и суштинске реформе, отворили у раној фази поглавља 23 и 24, и то у тренутку када је неупоредиво захтевнији процес и непопуларнија била политика проширења у односу на период када су је они водили, и када ништа од повољних околности тога времена нису знали, а ни хтели да искористе на добробит грађана и Србије“, навела је министар.

Она каже да је у таквим неповољно измењеним околностима Србија успела да отвори најтежа поглавља, да поред више од половине отворених поглавља има припремљених преговарачких позиција спремних за отварање, да је означена као предњачећа држава тзв. фронтранер у Кредибилној стратегији проширења из 2018. године, да је више пута награђена за одличне перформансе у програмирању ИПА фондова, „који су они некадашњи експерти и политичари - над чијим изласком из система државне управе ламентира Минићка, држали толико невидљиво и нетранспарентно да готово нико није од грађана ни локала ни знао за њих“. 

Јоксимовић је истакла да данас грађани и те како знају за ИПА фондове, за конкретне пројекте, све до локалног нивоа.

„А и да кажем госпођи Минић, са некадашњом каријером у Министарству спољних послова и по региону вођеном по познатим обрасцима 'наследника', а које обрасце је изгледа тешко, али и могуће и изводљиво ограничити и увести чист меритократски принцип како и приличи демократским друштвима, да сам у животу све само нисам летаргична, што знају у систему наше државне управе, а да не будем скромна, и широм европских престоница. И то се уважава и поштује, посебно рад Министарства за европске интеграције“, навела је Јоксимовић. 

Она је, како каже, председнику и члановима Европског покрета препоручила више рада и енергије, више знања и читања, а мање ламентирања над протоком времена које тражи нове начине комуникације, рада и вештина. 

„И научите да су европске интеграције посао за цело друштво, а не за самопозвану елиту, а и осврните се око себе - није више 2005. И кад год имате неку корисну идеју, слободно се обратите и МЕИ за било какву подршку. Јер као што рекох, европске интеграције су процес сарадње и синергија за све заинтересоване актере у друштву, а не посед изабраних и поље за политичарење. А, ако тако схватате своју мисију, и одговор ћете увек добити, јер то је демократија и европска вредност. Дакле, осавремените и освежите и иновирајте рад Европског покрета, за МЕИ не брините, ми свој посао радимо посвећено, одговорно и веома ажурно, а  запослени у МЕИ су стручни, вредни, посвећени људи који раде за добробит свих грађана Србије“, закључила је Јоксимовић.

Извор: Танјуг