Отворен конкурс за избор најбољих студентских радова о ЕУ

15. јун 2020. | Београд

Отворен конкурс за избор најбољих студентских радова о ЕУ

Министарство за европске интеграције Владе Републике Србије расписује наградни конкурс за избор најбољих индивидуалних студентских радова о европској интеграцији и процесу приступања наше земље Европској унији.

Циљ овог наградног конкурса је да непосредно укључи младе академске грађане у отворену аргументовану дебату о битним аспектима приступног процеса и чланства Републике Србије у Европској унији.

Радови би требало да одговоре на једно од пет питања:

1.    Шта после 70 година од Шуманове декларације, 30 година од Париске повеље за нову Европу и 20 година од Миленијумске декларације Уједињених нација значи солидарност у Европској унији и за Европску унију?
2.    Зашто Европска унија подржава постизање одрживог развоја Србије и може ли Европски зелени договор за Западни Балкан убрзати наше достизање циљева одрживог развоја до 2030. године?
3.    Способност ЕУ да одговори на изненадне глобалне кризе и ризике изазаване епидемијама и природним катастрофама: да ли, како и колико процес европске интеграције доприноси Србији у савладавању панедемије КОВИД-19 и опоравку од ње?
4.    Какву будућност Европе желети за Србију каква се жели?
5.    Нови фактори и изазови у процесу приступања Србије Европској унији
Комисија састављена од професора Универзитета у Београду процењиваће квалитет пристиглих радова, а за ауторе три најбоља предвиђени су хонорари у износу од 85.000, 55.000 и 35.000 динара. Поред три најбоље рангирана, Министарство ће у електронском зборнику студентских радова објавити и остале радове који испуне критеријуме.

Конкурс је отворен за студенте програма основних академских студија и програма мастер академских студија свих универзитета у Републици Србији.

Рок за слање радова је 9. август 2020. године.

Текст конкурса можете да преузмете овде.

Решење о расписивању конкурса можете да преузмете овде.