Ј. Јоксимовић: Србија урадила више него што је констатовано у Извештају

29. мај 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: Србија урадила више него што је констатовано у Извештају

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да Извештај Европске комисије укупно гледано констатује напредак Србије, као и да ни у једној области није констатовано да је било назадовања, што је позитивно, напомињући да сматра да је Србија у периоду на који се односи Извештај о напретку урадила више него што је нотирано.

„Надам се да ће државе чланице које буду анализирале овај Извештај наћи елементе да се до краја јуна отворе нека поглавља за која смо спремни. То би било једино објективно и очекујем према Извештају да буду отворена два поглавља”, казала је Јоксимовић на конференцији за медије након што је шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици предао Извештај о напретку премијерки Ани Брнабић.

Према речима Јоксимовић, овогодишњи Извештај је бар у две ствари специфичан, а прва је то што је толико био далеко од оних на које се односи, односно што су га све земље региона добиле у потпуности тек у 13.00 часова.

Друга ствар која је врло важна јесте чињеница да су у две или три области дате политичке оцене, каже Јоксимовић и истиче да сматра да политичким оценама није место у Извештају, јер перцепције и политичке оцене врло често замуте чистоћу чињеница, а чињеница је да је Србија у претходних годину дана урадила више него што је констатовано у овом Извештају.

„Постоји читав сет области који су на објективан начин вредноване, негде има мање напретка, негде више, углавном је констатован напредак у свим областима, осим за стање у медијима и слободи изражавања, где се наводи да нема напретка, иако су коректно побројане све активности које смо у претходном периоду урадили, а које су биле предмет критике у претходном извештају због које смо, прошле године, добили оцену да нема напретка”, испричала је.

Како је навела, медијска стратегија, решавање случаја убиства Ћурувија, али и ефикасност државних органа и надлежних институција у процесуирању оних који нападају и прете новинарима, све је то коректно нотирано, али је остала оцена да нема напретка, што је за њу „збуњујућа методологија закључивања”.

„Друга област где се по мени политичка оцена уноси јесте оцена рада парламента, а где је наведено да нема иницијативе владајуће коалиције за међустраначки разговор и сарадњу, међутим такође је констатовано да је председница Народне скупштине упутила позив представницима дела опозиције да учествују у размени мишљења, али истовремено није констатовано да је део опозиције одбио ту иницијативу. Сматрам да оваква врста оцене по мени није избалансирана и није јој било места у Извештају”, навела је Јоксимовић.

Према њеним речима, оцењено је да је у борби против корупције постигнут ограничени напредак првенствено кроз усвајање Закона о борби против корупције и решавању неких случајева и констатовано да је потребна додатна политичка воља. Констатовано је да по питању националних мањина и мањинских права Србија јако добро стоји.

Јоксимовић наводи и да је као добар напредак оцењен континуирани напредак у регионалној сарадњи, као и за Поглавље 24, где је Србија посебно похваљена за понашање и учешће у решавању миграторне кризе и садашње позиције по том питању, као и да су испуњене све препоруке из ФАТФ акционог плана, које би требало да до краја јуна скину Србију са сиве листе ФАТФ.

„Економски критеријуми су изузетно добри, свуда је констатован солидан напредак, а и за правосуђе је оцењено да постоји напредак”, навела је Јоксимовић.

Како каже, за процес дијалога Београда и Приштине углавном је до сада био наратив који је био исти за Србију и такозвано Косово, али је овога пута ЕК навела да је увођење такси од 100 одсто разлог што је дијалог заустављен и наглашено је да је Србија остала посвећена дијалогу и да није узрочник застоја.

„Очекивали смо да у том делу дође и до већих осуда. Чули смо да је такозвано Косово позвано да укине таксе, али тога нема у нашем извештају”, каже Јоксимовић.

 

Брнабић: Боље искрено о извештају него да га хвалимо

Премијерка Ана Брнабић изразила је данас очекивање да ће ЕУ пажљиво саслушати оно што је изнела данас на рачун извештаја ЕК, да су критике на рачун Србије у домену политичког мишљења и преферирању одређених политичких опција.

На питање новинара како ће ЕУ реаговати када види њену изјаву да је извештај ЕК о Србији забавио, Брнабић је рекла да су њене замерке о извештају легитимне, фер и искрене и да очекује да ће се о томе даље разговарати.

„Мислим да ће им бити драго и да ће умети да цене што смо отворени. Боље је да кажемо шта мислимо, него да је извештај фантастичан и леп, али да онда у препорукама кажем ништа не ваља“.

Брнабић је рекла да ће наша земља свакако обратити пажњу на препоруке и одређене ствари које су наведене у извештају.

„Важно је да реагујемо сада, јер када год нисмо реаговали на време, онда смо на крају много више времена потрошили на исправљање кривих Дрина. Да смо реаговали на време и указали на опструкцију дела опозиције у време када нисмо могли да почнемо седницу у парламенту јер је данима трајало усвајање дневног реда и када смо имали више од 1.800 амандмана типа - брише се, да смо тада разговарали о томе, али и да су тада медији скренули пажњу на то, мислим да данас не бисмо имали овакав извештај“.

Како је рекла, зато је боље да се данас ЕУ скрене пажња на то него да пустимо „па да у следећим извештајима имамо озбиљне лудорије на које морамо да одговарамо“.

„Каснимо са усвајањем закона јер тај део опозиције који толико себе назива демократским бојкотује рад парламента и зато трпе наше европске интеграције“, навела је Брнабић.

Поручила је да је су свакако ЕУ и европске вредности наш стратешки циљ.

Брнабић је рекла, такође, да је дебата у парламенту о извештајима о КиМ које је представио председник Александар Вучић добар пример скупштинске дебате, као и да се видело да су и опозициони посланици учествовали и изнели све што су хтели.

Шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици рекао је тим поводом да је извештај ЕК објективан, избалансиран и инклузиван и да није пристрасан.

Фабрици каже да ЕК не прави никакве уступке по том питању и да извештај само показује како ЕУ види процес реформи, као и да ЕУ није ту да се бави политиком већ да оцени докле се стигло према одређеним критеријумима.

„Заиста ћемо примити к знању у Бриселу то што је премијерка рекла“, додао је Фабрици.

Каже да је извештај у ЕК одобрило 27 чланица ЕУ и да то није извештај Делегације ЕУ у Србији.

Фабрици је рекао да замерке на поглавља 23 и 24 не треба да буду изненађење, јер су на то указивали и у ранијим извештајима.

„Нисмо овде да бисмо имали двоструке аршине, већ смо дали процену на основу предвидљиве методологије“, додао је Фабрици.

Навео је да извештај не представља препреку за отварање нових поглавља за Србију и да ЕУ очекује конструктиван ангажман Србије по питању препорука садржаних у извештају.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је да су европске интеграције сусрет две политичке воље, државе која је кандидат и која је спремна да прихвати усвајање свих задатих критеријума и ЕУ, али да је то и партнерски однос у којем нико не би требало да буде инфериоран, односно где једна страна може да каже све, а друга страна не сме да каже ништа.

„То је мањкаво схватање процеса европских интеграција. Као што ми прихватамо и уважавамо све оно што долази из ЕУ, наравно да очекујемо да и оно што ми имамо да кажемо у партнерском односу треба да наиђе на одјек у ЕУ”, казала је Јоксимовић.

Она је одговарајући на питање на конференцији за новинаре, након што је Србија добила Извештај о напретку, како ће ЕК реаговати на оно што је данас у Београду речено, казала да сматра да је легитимно питање и како ће земља кандидат на оно што ЕУ има да каже реаговати.

„Наравно да смо ми у позицији да усвајамо стандарде, да будемо оцењивани, то је сасвим у реду, ми не бежимо од тога. За нас су само важни једнаки критеријуми за све”, казала је Јоксимовић.

Према њеним речима, процес европских интеграција је процес две политичке воље, а Србију нико ни на шта не тера.

„ЕУ је наш политички избор, ми смо одлучили и сматрам да је за ЕУ значајно да добије један кредибилан став од онога ко је одлучио да постане део заједничких вредности које, уз све проблеме које ЕУ повремено има, дају најбољи оквир за живот и рад”, казала је Јоксимовић.

Извор: Танјуг