Објављен зборник студентских радова о ЕУ 2019.

17. септембар 2019. | Београд

Објављен зборник студентских радова о ЕУ 2019.

У прилици сте да читате ново издање зборника са најбољим студентским радовима о Европској унији под називом „Србија на путу ка ЕУ“, који је резултат трећег по реду конкурса Министарства за европске интеграције Републике Србије.

Када смо и ове године објавили позив младим припадницима академске заједнице да се укључе у дебату одговарајући на наведене теме, намера нам је била да студенте подстакнемо да промишљају о ЕУ, о процесима и променама које интеграција Србије у ову заједницу подразумева, као и да укажемо на значај академског писања и приступа темама које су од суштинског значаја за друштво.

Конкурсна комисија, коју су чинили троје професора Универзитета у Београду: проф. др Јелица Стефановић - Штамбук (Факултет политичких наука Универзитета у Београду), проф. др Владимир Вулетић (Филозофски факултет Универзитета у Београду) и проф. др Маја Лукић Радовић (Правни факултет Универзитета у Београду), оценила је да су текстови пристигли на конкурс, посматрано у целини, на задовољавајућем академском нивоу, да су оригинални и да значајан број радова проблематизује питања европског идентитета и његов однос према националном идентитету, као и питања кључних изазова са којима се данас суочава ЕУ.

За три најбоља проглашени су радови студената Правног факултета у Београду и Факултета политичких наука у Београду.

Прву награду добио је рад „Јединствено тржиште радне снаге: Ел Дорадо или лажна нада“, Марије Ралевић, студенткиње основних студија Правног факултету у Београду. Друга награда припала је Мирославу Голубовићу, студенту основних студија Правног факултета у Београду за рад „Преговарачко поглавље осам као развојна шанса у процесу европских интеграција Републике Србије”, док је трећа награда додељена за рад „Питање одрживог развоја у процесу приступања Србије Европској унији“ Луки Миловановићу, студенту основних студија са Факултета политичких наука у Београду.

На конкурс је у предвиђеном року стигло 12 радова, а поред три прворангирана, још шест радова који су задовољили критеријуме конкурса и које је конкурсна комисија позитивно оценила, објављујемо у овом зборнику.

Зборник „Србија на путу ка ЕУ" можете да преузмете овде.