Ј. Јоксимовић: Европска перспектива унапређује односе Србије и Грузије

07. март 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Европска перспектива унапређује односе Србије и Грузије

 

Посвећеност европској перспективи и међусобно поштовање територијалног интегритета важне су тачке у билатералним односима Србије и Грузије, сагласили су се данас министар за европске интеграција Србије Јадранка Јоксимовић и потпредседник Владе и министар спољних послова Грузије Михаил Џанелидзе након састанка у Влади Србије.

Министар за европске интеграција Србије Јадранка Јоксимовић оценила је након састанка да ће две земље у будућности спајати јасна посвећеност перспективи Србије чланству у ЕУ, као и напори Грузије која је, како је приметила, највише напредовала у процесу придруживања кроз политику Источног партнерства ЕУ, у региону који спаја Европу и Азију.

Похвалила је Грузију за, како је рекла, изузетан напредак у испуњавању услова из Споразума о придруживању и Споразума о слободној трговини. Оценила је да односи Србије и Грузије могу да се унапреде, пре свега, у економској сарадњи и предложила интензивније сусрете привредних делегација две земље.

„Грузија има изузетно повољан амбијент за инвестирање и пословање и високо је рангирана на Дуинг бизнис листи Светске банке, а искуства Грузије у том смислу су нам врло драгоцена“, истакла је Јоксимовић.

Како је рекла, Србија је понудила Грузији експертску, техничку и политичку помоћ у процесу придруживања ЕУ без обзира на, каже, тренутно различите перспективе које Србија има као кандидат, а Грузија као најнапреднији члан такозване политике Источног партнерства.

„Грузија је врло заинтересована за наше знање и искуство у досадашњем процесу ЕУ интеграција што је за нас велика сатисфакција, јер и ми постајемо земља која може своје искуство да дели са другима. То је знак вредновања онога што је Србија постигла у претходном периоду“ сматра Јоксимовић.

Као важну тачку у развоју билатералних односа Србије и Грузије, истакла је међусобно поштовање територијалног интегритета и суверенитета две земље.
„Као што Грузија поштује територијални интегритет Србије, тако и ми на принципијелним основама подржавамо територијални интегритет Грузије“, апострофирала је Јоксимовић.

Поручила је грузијском потпредседнику Владе и шефу дипломатије да та земља у Србији има партнера који може да јој на кредибилан начин помогне у процесу придруживања ЕУ.

Јоксимовић је најавила узвратну посету Грузији за неколико месеци када ће, како је навела, бити прецизирани облици сарадње између две земље.

Потпредседник Владе и министар спољних послова Грузије Михаил Џанелидзе указао је да су добри односи две земље и два народа засновани на пријатељским односима у тежњи Србије и Грузије да буду пуноправне чланице европске породице земаља.

Честитао је Србији на постигнутим резултатима у процесу европских интеграција.
„Веома смо заинтересовани за ваш успех јер Грузија такође тежи чланству у ЕУ. Веома ценимо напредак Србије и експертско знање које желите да поделите са нама. Разговарали смо о многим детаљима данас и захвалан сам на томе“, поручио је Џанелидзе.

Додао је да европске интеграције отварају нове могућности за билатералну сарадњу у различитим областима - економској размени, транспорту, енергетици, екологији...

Истакао је да Грузија поштује територијални интегритет и суверенитет Србије у складу са међународним принципима и правилима.

Извор: Танјуг     

 

 

 

 

Ј. Јоксимовић и Џанелидзе

Ј. Јоксимовић и Џанелидзе

 

Ј. Јоксимовић и Џанелидзе

Ј. Јоксимовић и Џанелидзе

 

Ј. Јоксимовић и Џанелидзе

Ј. Јоксимовић и Џанелидзе

 

Ј. Јоксимовић и Џанелидзе

Ј. Јоксимовић и Џанелидзе