Одлуком Савета министара ЕУ укинуте визе за грађане Србије

30. новембар 2009. |

Брисел, 30. новембар 2009. (Танјуг) - Савет Европске уније објавио је данас документ о визној либерализацији за земље западног Балкана.

Одлучено је да се грађанима Бивше Југословенске Републике Македоније, Црне Горе и Србије омогући путовање без виза у земље шенгенске зоне, као и на простору шенгенске зоне (15521/09). То је учињено усвајањем амандмана на пропис бр. 539/2001. Одлука о укидању виза ће се примењивати од 19. децембра 2009. године и важиће за власнике биометријских пасоша.

Такође, оцењено је да Албанија и Босна и Херцеговина нису испуниле све критеријуме који су утврђени у преговорима о либерализацији визног режима са земљама западног Балкана. У политичкој изјави се, међутим, Европска комисија позива да предложи либерализацију визног режима за те две земље чим испуне све критеријуме како би се и њиховим грађанима омогућило да путују без виза што је пре могуће.Главне области у којима су утврђени критеријуми у склопу преговора о либерализацији визног режима су гранична контрола, безбедност пасоша, борба против организованог криминала и корупције, као и спољни односи и основна права.

У измењеном пропису се помиње и Косово у складу са резолуцијом Савета безбедности УН 1244/99, при чему се каже да је лицима која имају пребивалиште на Косову потребна виза за путовање у ЕУ. Преговори о либерализацији визног режима са земљама западног Балкана су покренути почетком 2008. године. Комисија је поднела предлог за измену прописа 539/2001 у јулу 2009. године, а Европски парламент је дао своје мишљење 12. новембра 2009. године.