Потписан план сарадње између Србије и Мађарске

30. новембар 2010. |

Новопостављени амбасадор Мађарске Оскар Никовић и директорка Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић потписали су 29. новембра Годишњи план сарадње између две земље у области европских интеграција.

Никовић је на конференцији за новинаре у Амбасади Мађарске оценио да та држава има традиционално добре односе са Србијом и да је за јужног суседа везују нераскидиве везе на свим пољима - у цивилизацијском, друштвеном и културном смислу.

„Зато смо одлучни да помогнемо Србији у процесу интеграције у Европску унију“, рекао је Никовић, указујући да Мађарска од Нове године преузима председавање ЕУ и да ће током председавања помоћи Србији у процесу њене евроинтеграције.

Милица Делевић је указала да Србија и Мађарска од 2004. године потписују меморандуме на основу којих остварују сарадњу у области европских интеграција.

Она је захвалила Мађарској на подршци у процесу европске интеграције Србије и додала да ће програм сарадње две земље, који ће бити потписан и идуће године, обухвати и приоритете мађарског председавања.

Годишњи план проистиче из Меморандума о разумевању о подршци европским интеграцијама Србије, који су у јуну ове године потписали министри спољних послова Мађарске и Србије Јанос Мартони и Вук Јеремић.

Два програма из овогодишњег плана већ су реализована, а то су студијско путовање у Будимпешту за новинаре и студијско путовање у Будимпешту у Печуј за представнике штампе из области културе.