Potpisan plan saradnje između Srbije i Mađarske

30. novembar 2010. |

Novopostavljeni ambasador Mađarske Oskar Niković i direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević potpisali su 29. novembra Godišnji plan saradnje između dve zemlje u oblasti evropskih integracija.

Niković je na konferenciji za novinare u Ambasadi Mađarske ocenio da ta država ima tradicionalno dobre odnose sa Srbijom i da je za južnog suseda vezuju neraskidive veze na svim poljima - u civilizacijskom, društvenom i kulturnom smislu.

„Zato smo odlučni da pomognemo Srbiji u procesu integracije u Evropsku uniju“, rekao je Niković, ukazujući da Mađarska od Nove godine preuzima predsedavanje EU i da će tokom predsedavanja pomoći Srbiji u procesu njene evrointegracije.

Milica Delević je ukazala da Srbija i Mađarska od 2004. godine potpisuju memorandume na osnovu kojih ostvaruju saradnju u oblasti evropskih integracija.

Ona je zahvalila Mađarskoj na podršci u procesu evropske integracije Srbije i dodala da će program saradnje dve zemlje, koji će biti potpisan i iduće godine, obuhvati i prioritete mađarskog predsedavanja.

Godišnji plan proističe iz Memoranduma o razumevanju o podršci evropskim integracijama Srbije, koji su u junu ove godine potpisali ministri spoljnih poslova Mađarske i Srbije Janos Martoni i Vuk Jeremić.

Dva programa iz ovogodišnjeg plana već su realizovana, a to su studijsko putovanje u Budimpeštu za novinare i studijsko putovanje u Budimpeštu u Pečuj za predstavnike štampe iz oblasti kulture.