Министри Републике Србије и Републике Српске о сарадњи у европским интеграцијама

07. јун 2024. | Београд

Министри Републике Србије и Републике Српске о сарадњи у европским интеграцијама

Министарка  за европске интеграције Тања Мишчевић, заједно са министрима без портфеља Ђорђем Милићевићем, задуженим за дијаспору и Татјаном Мацуром, задуженом за родну равноправност, састала се данас у Београду са министром за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златаном Клокићем. 

На састанку се разговарало о питањима од значаја за процес европске интеграције Србије и Босне и Херцеговине, који подразумева дубоке реформе и прилагођавање праву и стандардима Уније.  

Мишчевић и Клокић сагласили су се да техничка сарадња институција Србије и Српске у овој области треба да допринесе успешнијем вођењу приступних преговора и Србије и Босне и Херцеговине. Министарка Мишчевић изразила је спремност за даљим наставком обуке институција Републике Српске како би се што боље припремиле за учешће у скринингу, као првом кораку преговора БиХ о чланству у Европској унији. Нагласила је и да преводи правних тековина на српски језик, које припрема Министарство за европске интеграције, могу одмах да буду доступни колегама из Републике Српске, који учествују у преговарачким процесу, како бисмо и на тај начин допринели успешности тих преговора.

Министар Клокић је изјавио да се Република Српска увелико припрема за наредне кораке везане за приступни процес БиХ у ЕУ, али је нагласио да процес преговора не сме бити искоришћен за кршење уставних оквира.

“Комплексно уређење Босне и Херцеговине и даље захтева коришћење механизма координације који се у досадашњој пракси показао као једини исправан пут ка договору и консензусу свих страна, а то ће нарочито бити важно у преговарачком процесу”, нагласио је министар Клокић, уз напомену да је Република Српска опредијељена за европски пут БиХ, али у уставом дефинисаним оквирима.  

Током састанка, министар Клокић је истакао да ће за Републику Српску искуство Србије бити од великог значаја, нарочито због чињенице да се БиХ приближава скринингу, који представља наредну фазу у процесу европских интеграција. "У том смислу, представници министарства којим руководи министарка Мишчевић су већ кренули са обучавањем наших службеника, а у наредном периоду очекујемо интензивнију сарадњу у том погледу и чешћу размену искустава", рекао је министар Клокић.

Министри Милићевић и Клокић потписали су данас Меморандум о сарадњи између Влада Републике Србије и Републике Српске ради јачања веза припадника дијаспоре за матицом, документ који ће сутра бити и свечано размењен.  Министар Ђорђе Милићевић указао је на успешну и интензивну досадашњу сарадњу у координисању односа са сународницима који живе ван Србије. “Заједнички циљ нам је да наше сународнике приближимо матици, да умрежимо удружења Срба ван Србије, као и да више разговарамо о људским и финансијким потенцијалима наше дијаспоре”, рекао је министар Милићевић. 

Министарка Татјана Мацура најавила је унапређење  сарадње са Републиком Српском и у области  родне равноправности, као теме која је битна за друштво у целини, али и важан део преговора у Кластеру 1, који обухвата и  забрану дискриминације. Начелно је размотрено и повезивање активности Министарства са Центром за једнакост и равноправност полова Републике Српске.