Уручене награде за медијске прилоге о ЕУ

15. јaнуар 2010. |

Београд, 15. јануар 2010. године (ФоНет) - Награде за најбоље медијске прилоге о процесу европских интеграција за прошлу годину додељене су данас у Влади Србије новинарима агенције Бета Мирјани Пантић, НТВ из Ниша Небојши Величковићу, Радио Београда Ивану Јовановићу, Продукцијске групе Мрежа Александри Крстић и Радио Зрењанина Аранки Молнар.

Награде су доделили Канцеларија Владе Србије за европске интеграције, Делегација Европске уније у Београду и Ерсте банка.

Директорка Канцеларија Владе Србије за европске интеграције Милица Делевић оценила је да су новинари ове године највише интересовања показали за теме које су суштински важне за процес европских интеграција - усвајање и примену закона који успостављају европске стандарде. Интересовање за овај конкурс је било највеће које смо до сада имали, поручила је Делевић.

Шеф Делегације Европске уније у Београду Венсан Дежер оценио је да су теме, о којима су награђени новинари извештавали, веома разнолике, од добијања сертификата за извоз парадајза у ЕУ, рада локалног омбудсмана у Нишу до пораста инвестиција.

Процес интеграција се наставља и сложеност тема ће, како се буду отварала поглавља за преговоре, бити све већа, поручио је Дежер.

Председник Извршног одбора Есте банке Славко Царић је истакао да је прикључивање ЕУ један од најважнијих политичких и економских приоритета.

Сматрамо да је квалитетно извештавање о ЕУ важно, због чега је Ерсте банка инсистирала да се уведе и награда за најбољи прилог на тему малих и средњих предузећа, поручио је Царић.

Награђени новинари ће боравити у студијској посети Бриселу од 26. до 30. јануара ове године.

Мирјана Пантић је награђена за текст о томе како мали пољопривредни предузетници уводе европске стандарде у производњу парадајза, док је Небојша Величковић награђен за за прилог о улози локалног омбудсмана у Нишу у развоју локалне самоуправе.

Иван Јовановић је награђен за радијски прилог о сертификацији домаћих пољопривредних производа, а Александра Крстић за ТВ прилог о о успостављању Канцеларије Скупштине Србије за комуникацију са грађанима.

Аранка Молнар је награђена за прилог о гринфилд инвестицијама као подстицају за локални развој и пораст запошљавања.