Uručene nagrade za medijske priloge o EU

15. januar 2010. |

Beograd, 15. januar 2010. godine (FoNet) - Nagrade za najbolje medijske priloge o procesu evropskih integracija za prošlu godinu dodeljene su danas u Vladi Srbije novinarima agencije Beta Mirjani Pantić, NTV iz Niša Nebojši Veličkoviću, Radio Beograda Ivanu Jovanoviću, Produkcijske grupe Mreža Aleksandri Krstić i Radio Zrenjanina Aranki Molnar.

Nagrade su dodelili Kancelarija Vlade Srbije za evropske integracije, Delegacija Evropske unije u Beogradu i Erste banka.

Direktorka Kancelarija Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević ocenila je da su novinari ove godine najviše interesovanja pokazali za teme koje su suštinski važne za proces evropskih integracija - usvajanje i primenu zakona koji uspostavljaju evropske standarde. Interesovanje za ovaj konkurs je bilo najveće koje smo do sada imali, poručila je Delević.

Šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Vensan Dežer ocenio je da su teme, o kojima su nagrađeni novinari izveštavali, veoma raznolike, od dobijanja sertifikata za izvoz paradajza u EU, rada lokalnog ombudsmana u Nišu do porasta investicija.

Proces integracija se nastavlja i složenost tema će, kako se budu otvarala poglavlja za pregovore, biti sve veća, poručio je Dežer.

Predsednik Izvršnog odbora Este banke Slavko Carić je istakao da je priključivanje EU jedan od najvažnijih političkih i ekonomskih prioriteta.

Smatramo da je kvalitetno izveštavanje o EU važno, zbog čega je Erste banka insistirala da se uvede i nagrada za najbolji prilog na temu malih i srednjih preduzeća, poručio je Carić.

Nagrađeni novinari će boraviti u studijskoj poseti Briselu od 26. do 30. januara ove godine.

Mirjana Pantić je nagrađena za tekst o tome kako mali poljoprivredni preduzetnici uvode evropske standarde u proizvodnju paradajza, dok je Nebojša Veličković nagrađen za za prilog o ulozi lokalnog ombudsmana u Nišu u razvoju lokalne samouprave.

Ivan Jovanović je nagrađen za radijski prilog o sertifikaciji domaćih poljoprivrednih proizvoda, a Aleksandra Krstić za TV prilog o o uspostavljanju Kancelarije Skupštine Srbije za komunikaciju sa građanima.

Aranka Molnar je nagrađena za prilog o grinfild investicijama kao podsticaju za lokalni razvoj i porast zapošljavanja.