Амбасадор Дежер на челу Европске комисије у Београду

06. октобар 2009. |

Нови шеф Делегације Европске комисије у Србији, њ.е. Винсент Дежер, предао је данас своје акредитационо писмо председнику Републике Србије Борису Тадићу. Г. Дежер је нагласио да је његова мисија да помогне Србији у напорима у придруживању ЕУ и да ојача односе двеју страна.

„Ми чврсто верујемо да Србији с пуним правом припада место у породици демократских европских земаља и што је пре могуће, када се стекну услови, као чланици ЕУ. Као што су претходна искуства показала, проширење доноси добробити и Унији и државама које јој приступају. У ЕУ је све израженији консензус о потреби да се продубе односи између ЕУ и Србије. Следећи велики корак напред треба да буде пуно спровођење привременог споразума. Надам се да ће стални напредак сарадње с Трибуналом у Хагу омогућити да до овога дође што пре. Други велики корак треба да буде – а ја сам уверен да ће и бити – либерализација визног режима, што ће људима, култури и идејама омогућити да путују без ограничења,“ рекао је Дежер.

Делегација Европске комисије у Србији трећа је Делегација Комисије по величини у свету, што је само по себи знак посвећености Европске комисије Србији.

Европска комисија кроз своју Делегацију у Београду прати и подржава процес европских интеграција у Србији и спровођење неопходних реформи. Само из буџета ЕУ, Комисија и државе чланице улажу милијарду евра као подршку припремама за приступање и државним и економским реформама.

Амбасадор Дежер ступа на положај у Београду након што је провео четири године као шеф Делегације у Загребу. Дежер ради у Комисији 22 године и има деветогодишње знање и искуство у области проширења. Дипломирао је политичке науке, европске послове и право, а магистрирао политичке науке.

Рођен је у Стразбуру 1960. године, ожењен и има четворо деце.