Ambasador Dežer na čelu Evropske komisije u Beogradu

06. oktobar 2009. |

Novi šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji, nj.e. Vinsent Dežer, predao je danas svoje akreditaciono pismo predsedniku Republike Srbije Borisu Tadiću. G. Dežer je naglasio da je njegova misija da pomogne Srbiji u naporima u pridruživanju EU i da ojača odnose dveju strana.

„Mi čvrsto verujemo da Srbiji s punim pravom pripada mesto u porodici demokratskih evropskih zemalja i što je pre moguće, kada se steknu uslovi, kao članici EU. Kao što su prethodna iskustva pokazala, proširenje donosi dobrobiti i Uniji i državama koje joj pristupaju. U EU je sve izraženiji konsenzus o potrebi da se prodube odnosi između EU i Srbije. Sledeći veliki korak napred treba da bude puno sprovođenje privremenog sporazuma. Nadam se da će stalni napredak saradnje s Tribunalom u Hagu omogućiti da do ovoga dođe što pre. Drugi veliki korak treba da bude – a ja sam uveren da će i biti – liberalizacija viznog režima, što će ljudima, kulturi i idejama omogućiti da putuju bez ograničenja,“ rekao je Dežer.

Delegacija Evropske komisije u Srbiji treća je Delegacija Komisije po veličini u svetu, što je samo po sebi znak posvećenosti Evropske komisije Srbiji.

Evropska komisija kroz svoju Delegaciju u Beogradu prati i podržava proces evropskih integracija u Srbiji i sprovođenje neophodnih reformi. Samo iz budžeta EU, Komisija i države članice ulažu milijardu evra kao podršku pripremama za pristupanje i državnim i ekonomskim reformama.

Ambasador Dežer stupa na položaj u Beogradu nakon što je proveo četiri godine kao šef Delegacije u Zagrebu. Dežer radi u Komisiji 22 godine i ima devetogodišnje znanje i iskustvo u oblasti proširenja. Diplomirao je političke nauke, evropske poslove i pravo, a magistrirao političke nauke.

Rođen je u Strazburu 1960. godine, oženjen i ima četvoro dece.