Представљени резултати пројекта изградње капацитета у процесу европских интеграција Србије

20. март 2009. |

БЕОГРАД, 20. март 2009. (ФоНет) - Твининг пројекат изградње капацитета у процесу европских интеграција Србије представља један од највећих и најсложенијих пројеката икад реализованих од када је Европска унија (ЕУ) установила овај механизам помоћи, речено је данас на конференцији за новинаре Канцеларије за европске интеграције.

Директорка Канцеларије Милица Делевић рекла је да се 27. марта завршава трогодишњи Твиниг пројекат у Србији, који се изводио уз помоћ администрација две чланице ЕУ - Француске и Словеније.

Делевић је рекла да је циљ овог пројекта било јачање административних капацитета саме Канцеларије, али и њена координација са ресорним министарствима.

Израда нацрта Националног плана за интеграцију у ЕУ, обука државних службеника у разним областима процеса европских интеграција, помоћ у успостављању јединице за превођење И система за припрему израде националне верзије правних тековина ЕУ, само су неки од резултата овог трогодишњег пројекта, вредног 2,5 милиона евра.

Шеф Делегације Европске комисије у Србији Жозеп Љоверас подсетио је да процес европских интеграција није питање спољне политике, већ кључни покретач унутрашње политике да се држава приближи Унији.

Љоверас је истакао да Европска комисија има одличну сарадњу са људима из Канцеларије за европске интеграције, којој је потребно да има јасну политичку подршку вођства Србије.

Према његовим речима, овај пројекат је један од највећих, најсложенијих и најинтензивнијих који је икада спроведен.

Пројекат је почео 26. марта 2006. године, док је још постојала државна заједница Србија и Црна Гора, а потом је раздвојен за ове две државе, како се Црна Гора одвојила.

У њему је учествовало 50 експерата из Словеније, било је 140 експертских мисија, које су радиле 370 радних дана.

На 20 семинара и обука који су организовани активно је учествовало 640 државних службеника српске администрације.

Заменик амбасадора Словеније Јадранка Штурм – Коцјан подсетила је да је њена земља велики заговорник проширења ЕУ на Западни Балкан и подржавалац европских интегрцаија Србије.

Помоћ која је постојала на овом твининг пројекту биће настављена на техничком и билатералном нивоу, додала је она.

Представница амбасаде Француске Корин Коман посебно је истакла значај који њена земља придаје сарадњи са Србијом у процесу европских интеграција, док је вођа пројектног тима Андреј Енгелман изложио детаље пројекта – циљеве И главне резултате.