Predstavljeni rezultati projekta izgradnje kapaciteta u procesu evropskih integracija Srbije

20. mart 2009. |

BEOGRAD, 20. mart 2009. (FoNet) - Tvining projekat izgradnje kapaciteta u procesu evropskih integracija Srbije predstavlja jedan od najvećih i najsloženijih projekata ikad realizovanih od kada je Evropska unija (EU) ustanovila ovaj mehanizam pomoći, rečeno je danas na konferenciji za novinare Kancelarije za evropske integracije.

Direktorka Kancelarije Milica Delević rekla je da se 27. marta završava trogodišnji Tvinig projekat u Srbiji, koji se izvodio uz pomoć administracija dve članice EU - Francuske i Slovenije.

Delević je rekla da je cilj ovog projekta bilo jačanje administrativnih kapaciteta same Kancelarije, ali i njena koordinacija sa resornim ministarstvima.

Izrada nacrta Nacionalnog plana za integraciju u EU, obuka državnih službenika u raznim oblastima procesa evropskih integracija, pomoć u uspostavljanju jedinice za prevođenje I sistema za pripremu izrade nacionalne verzije pravnih tekovina EU, samo su neki od rezultata ovog trogodišnjeg projekta, vrednog 2,5 miliona evra.

Šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras podsetio je da proces evropskih integracija nije pitanje spoljne politike, već ključni pokretač unutrašnje politike da se država približi Uniji.

Ljoveras je istakao da Evropska komisija ima odličnu saradnju sa ljudima iz Kancelarije za evropske integracije, kojoj je potrebno da ima jasnu političku podršku vođstva Srbije.

Prema njegovim rečima, ovaj projekat je jedan od najvećih, najsloženijih i najintenzivnijih koji je ikada sproveden.

Projekat je počeo 26. marta 2006. godine, dok je još postojala državna zajednica Srbija i Crna Gora, a potom je razdvojen za ove dve države, kako se Crna Gora odvojila.

U njemu je učestvovalo 50 eksperata iz Slovenije, bilo je 140 ekspertskih misija, koje su radile 370 radnih dana.

Na 20 seminara i obuka koji su organizovani aktivno je učestvovalo 640 državnih službenika srpske administracije.

Zamenik ambasadora Slovenije Jadranka Šturm – Kocjan podsetila je da je njena zemlja veliki zagovornik proširenja EU na Zapadni Balkan i podržavalac evropskih integrcaija Srbije.

Pomoć koja je postojala na ovom tvining projektu biće nastavljena na tehničkom i bilateralnom nivou, dodala je ona.

Predstavnica ambasade Francuske Korin Koman posebno je istakla značaj koji njena zemlja pridaje saradnji sa Srbijom u procesu evropskih integracija, dok je vođa projektnog tima Andrej Engelman izložio detalje projekta – ciljeve I glavne rezultate.